БЪЛГАРИЯ

Ръст на добива на пшеница през тази година

Около 5,8 млн. тона пшеница ще бъдат произведени в България през 2021 година. Прогнозата е на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Това е с 15% повече от добивите през миналата година.

Според първите предвиждания на Центъра средният добив на пшеница от новата реколта ще е около 490 килограма от декар. За сравнение, тежките климатични условия и природни катаклизми през 2020 година върнаха средния добив на нивата отпреди 2015 година със среден добив на пшеница от 394 килограма от декар, като особено драматична беше ситуацията в Добруджа, където имаше райони под 150 килограма от декар.

Лоша беше миналата стопанска година и за рапицата, чиито добиви спаднаха до най-ниското си ниво през последните десет години. Според оптимистичната прогноза на Центъра за икономически изследвания това лято ще има около 25 процента ръст в добивите на рапица. Експертите все пак подчертават, че реколтата зависи от природните условия в следващите два месеца.

Източник: БНР

Подобни публикации

Общинската болница в Свищов се напълни с Covid пациенти

Димитър

Жълт код за сняг и поледици в 6 области

Димитър

110 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy