БЪЛГАРИЯ

Ръст от над 10% на средната работна заплата за една година

С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата за една година. За сметка на това обаче намаляват възнагражденията от труд в общия дял на домакинските бюджети, докато делът на доходите от пенсии и социални помощи расте.

Въпреки отчетения ръст на средната работна заплата до 1500 лева това съвсем не се отнася до всички сектори на икономиката. Традиционно най-високи са доходите в информационно-комуникационните технологии, а в здравната сфера – заради допълнителните плащания към медиците на първа линия.

„Те продължават да дърпат напред – сектори, които изискват по-висока квалификация. И го имаме в същото време ефекта на това, че най-много пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, където са най-ниските заплати“, коментира Зорница Славова от института за пазарна икономика.

С най-голям принос за домакинските бюджети е работната заплата, но делът ѝ в общите доходи на домакинствата намалява.

„За първи път достига 55 процента делът на работната заплата в доходите на домакинствата заради отражението на тази криза. В същото време се увеличава делът на доходите от обезпечения и помощи, както и от пенсии“, каза още Зорница Славова.

Източник: БНР

Подобни публикации

Румен Радев се среща със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд

Димитър

Расте броят на заболелите от Covid-19 в Кюстендил

Димитър

Започва изплащане на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лв.

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy