СВЯТ

САЩ критикуват забраната на талибаните жени да посещават университети

САЩ изразиха безпокойство от решението на талибаните в Афганистан да забранят достъпа на жени до университетите до второ нареждане. Стъпката е част от ограниченията, налагани на жените и правото им на образование от управляващите в Афганистан.

Вашингтон ще реши какво още може да се направи, за да се потърси отговорност от талибаните за прекратения достъп на жени до университетите. „Тази неприемлива позиция ще има значителни последици за талибаните и ще продължи да ги отдалечава от международната общност“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Ръководеното от талибаните афганистанско министерство на образованието съобщи, че достъпът на студентки до афганистанските университети ще бъде преустановен до второ нареждане.

Афганистанските обществени и частни университети са получили инструкции незабавно да спрат достъпа на студентки. Това е станало в съответствие с решение на кабинета.

Ройтерс отбелязва, че стъпката е част от поставяните от талибаните пречки пред образованието на жените и се очаква да предизвика безпокойство сред международната общност, която официално не е признала ръководеното от талибаните афганистанско правителство.

Източник: БНР

Подобни публикации

Затвор за бивша адвокатка в Китай заради отразяването на епидемията в Ухан

Димитър

Президентът на Иран обвини Израел за убийството на ирански ядрен учен

Димитър

Великобритания може да издаде повече временни визи заради недостига на шофьори

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy