ВАЖНИ СВЯТ

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември

Днес се навършват 20 години от организираните от „Ал Кайда“ атентати на 11 септември. Събитието ще се отбележи с мемориални церемонии в Ню Йорк, Пенсилвания и в района на Вашингтон. Близо три хиляди души загинаха при атентатите.

В навечерието на годишнината по време на видеообръщение американският президент Джон Байдън почете паметта на загиналите и отбеляза появилите след атентатите героизъм и обединение на нацията.

Но Байдън също говори и за появилите се „тъмни сили“ на човешката природа като гняв и страх към мюсюлмани, довели до разединение в страната. За американския президент най-важният урок от атентатите е, че обединението е най-голямата сила.

„Обединението не значи да вярваме в едно и също нещо. Трябва да имаме фундаментална вяра един в друг и в тази нация. Ние сме уникални в световната история, защото сме единствената нация, базирана на идеята, че всеки един е създаден равен на другите и отношението към всеки трябва да е справедливо, всеки да е равнопоставен. Това е задачата пред нас“, каза Байдън.

Заедно с първата дама американският президентът днес ще е в Ню Йорк и Шанксвил, Пенсилвания.

Според информация от Белия дом от миналата седмица те ще бъдат и в Пентагона, където ще се включат в събитие с участие вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг.

В Ню Йорк заедно с президента Байдън на Кота нула ще присъства и бившия президент Барак Обама, при когото Байдън бе вицепрезидент в продължение на два мандата.

Атентатите доведоха до най-дългата война на Съединените щати, която приключи неотдавна със сцени на хаос и отчаяние. Официално Вашингтон посочва, че първопричината за войната – намирането на организаторите на атентатите, е била отстранена и оставането в Афганистан не е било оправдано. Но в обществото се задават въпроси дали изтеглянето не е било прибързано.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първо официално появяване на Тръмп след края на мандата му

Димитър

Вече е овладян огромният пожар, унищожил голяма част от парламента на Южна Африка

Димитър

От ЦСКА София отговориха на БФС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy