ВАЖНИ СВЯТ

САЩ планират 858 млрд. долара за военни разходи догодина

Камарата на представителите на САЩ подкрепи законопроект, който проправя пътя към рекорден бюджет за отбрана, от 858 млрд. долара през следващата  година, което е с 45 млрд. долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, съобщи Ройтерс.

Камарата прие компромисeн вариант на Закона за националната отбрана (NDAA), който е задължителен за приемане и определя политиката на Пентагона, с 350 на 80 гласа, което значително надхвърля мнозинството от две трети, необходимо за приемането на закона и изпращането му за гласуване в Сената.

NDAA за фискалната 2023 г. разрешава военни разходи в размер на 858 млрд. долара и включва увеличение на заплатите на военнослужещите с 4,6 %, финансиране на покупки на оръжия, кораби и самолети, както и подкрепа за Тайван, който е изправен пред опасността от агресия от страна на Китай, и за Украйна, която се бори с нахлуването на Русия. (Фискалната година в САЩ започва на 1 октомври и завършва на 31 септември б.р.)

Законопроектът предвижда най-малко 800 милиона долара допълнителна помощ за Украйна и редица разпоредби за укрепване на Тайван на фона на напрежението с Китай.

Предвиждат се повече средства за разработване на нови оръжия и покупки на оръжейни системи, включително изтребители Ф-35 на „Локхийд Мартин“ и кораби, произведени от „Дженерал дайнамикс“.

NDAA включва и разпоредба, поискана от много републиканци, която задължава министъра на отбраната да отмени изискването членовете на въоръжените сили да се ваксинират против Covid-19. Бюджетът по NDAA за 2022 г. е 777,7 млрд. долара.

Очаква се Сенатът да приеме NDAA през следващата седмица и да го изпрати в Белия дом, където президентът Джо Байдън да го подпише.

Източник: БНР

Подобни публикации

Антъни Иванов ще плува в 3 дисциплини на световното

Димитър

Президентът: Правителството да се вслушва в гласа на хората

Димитър

В Украйна се водят тежки боеве за Угледар и Бахмут

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy