ВАЖНИ СВЯТ

САЩ показват новия си стелт бомбардировач Б-21 „Рейдър“

Военновъздушните сили на САЩ ще представят в петък своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 „Рейдър“, който може да носи ядрени и конвенционални оръжия и е проектиран да може да лети без екипаж на борда, предаде АФП.

Стратегическият бомбардировач Б-21, който е на път да струва близо 700 милиона долара на самолет и е първият нов американски бомбардировач от десетилетия, постепенно ще замени самолетите Б-1 и Б-2, които за първи път летяха по време на Студената война.

„Б-21 ще бъде гръбнакът на нашите бъдещи бомбардировъчни сили. Той ще притежава обхват, достъп и полезен товар, за да проникне в най-наситената със заплахи среда и да държи в риск всяка цел по света“, каза говорителката на ВВС на САЩ Ан Стефанек пред АФП.

Тя съобщи, че първият полет на Б-21 се очаква да се осъществи следващата година, а военновъздушните сили планират да закупят поне 100 от самолетите.

Производителят „Нортроп Груман“ (Northrop Grumman) обяви, че шест от самолетите в момента са в различни етапи на сглобяване и тестване в завода в Палмдейл, Калифорния, където ще бъде показан бомбардировачът.

Много параметри на самолета се пазят в тайна, но той би трябвало да има значителни подобрения спрямо съществуващите бомбардировачи в американския въздушен флот.

Сред новите възможности, предлагани от Б-21, е потенциалът за полет без екипаж.

Стефанек каза, че самолетът „осигурява тази възможност, но не е взето решение да лети без екипаж“.

„Проектиран да се развива“

Самолетът също така разполага с „отворена архитектура“, която е предназначена да позволи по-лесни и по-бързи надстройки.

Ейми Нелсън, сътрудник в мозъчния тръст „Брукинкгс инститюшън“ (Brookings Institution), каза, че Б-21 е „проектиран да се развива“.

„Отворената архитектура позволява бъдеща интеграция на подобрен софтуер (включително за автономност), така че самолетът да не остарява толкова бързо“, каза тя.

„Б-21 е много по-фантастичен от своите предшественици – наистина модерен. Освен дуалните му способности (за разлика от Б-2), което означава, че може да изстрелва ракети с ядрена или конвенционална бойна глава, той може да изстрелва ракети с голям и малък обсег“, добави Нелсън.

Подобно на бойните самолети Ф-22 и Ф-35, Б-21 е изграден по стелт технология, която минимизира „видимостта“ на самолета, както чрез неговата форма, така и чрез материалите, от които е конструиран, което го прави по-труден за откриване от противника.

Технологията съществува от десетилетия, но „Нортроп Груман“ каза, че самолетът е „стелт от следващото поколение“ и в него са използвани „нови производствени техники и материали“.

Прозвището „Рейдър“ (Raider) в името на самолета е в чест на американския бомбардировъчен рейд над Токио през 1942 г., воден от подполковник Джеймс Дулитъл – първият американски удар срещу Япония след изненадващата атака срещу Пърл Харбър предходната година.

Източник: БНР

Подобни публикации

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември

Димитър

НОИ разкрива гореща телефонна линия за пенсионни консултации

Димитър

2126 случая на коронавирус, починалите вече са над 15 000 от началото на пандемията

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy