ВАЖНИ СВЯТ

САЩ показват новия си стелт бомбардировач Б-21 „Рейдър“

Военновъздушните сили на САЩ ще представят в петък своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 „Рейдър“, който може да носи ядрени и конвенционални оръжия и е проектиран да може да лети без екипаж на борда, предаде АФП.

Стратегическият бомбардировач Б-21, който е на път да струва близо 700 милиона долара на самолет и е първият нов американски бомбардировач от десетилетия, постепенно ще замени самолетите Б-1 и Б-2, които за първи път летяха по време на Студената война.

„Б-21 ще бъде гръбнакът на нашите бъдещи бомбардировъчни сили. Той ще притежава обхват, достъп и полезен товар, за да проникне в най-наситената със заплахи среда и да държи в риск всяка цел по света“, каза говорителката на ВВС на САЩ Ан Стефанек пред АФП.

Тя съобщи, че първият полет на Б-21 се очаква да се осъществи следващата година, а военновъздушните сили планират да закупят поне 100 от самолетите.

Производителят „Нортроп Груман“ (Northrop Grumman) обяви, че шест от самолетите в момента са в различни етапи на сглобяване и тестване в завода в Палмдейл, Калифорния, където ще бъде показан бомбардировачът.

Много параметри на самолета се пазят в тайна, но той би трябвало да има значителни подобрения спрямо съществуващите бомбардировачи в американския въздушен флот.

Сред новите възможности, предлагани от Б-21, е потенциалът за полет без екипаж.

Стефанек каза, че самолетът „осигурява тази възможност, но не е взето решение да лети без екипаж“.

„Проектиран да се развива“

Самолетът също така разполага с „отворена архитектура“, която е предназначена да позволи по-лесни и по-бързи надстройки.

Ейми Нелсън, сътрудник в мозъчния тръст „Брукинкгс инститюшън“ (Brookings Institution), каза, че Б-21 е „проектиран да се развива“.

„Отворената архитектура позволява бъдеща интеграция на подобрен софтуер (включително за автономност), така че самолетът да не остарява толкова бързо“, каза тя.

„Б-21 е много по-фантастичен от своите предшественици – наистина модерен. Освен дуалните му способности (за разлика от Б-2), което означава, че може да изстрелва ракети с ядрена или конвенционална бойна глава, той може да изстрелва ракети с голям и малък обсег“, добави Нелсън.

Подобно на бойните самолети Ф-22 и Ф-35, Б-21 е изграден по стелт технология, която минимизира „видимостта“ на самолета, както чрез неговата форма, така и чрез материалите, от които е конструиран, което го прави по-труден за откриване от противника.

Технологията съществува от десетилетия, но „Нортроп Груман“ каза, че самолетът е „стелт от следващото поколение“ и в него са използвани „нови производствени техники и материали“.

Прозвището „Рейдър“ (Raider) в името на самолета е в чест на американския бомбардировъчен рейд над Токио през 1942 г., воден от подполковник Джеймс Дулитъл – първият американски удар срещу Япония след изненадващата атака срещу Пърл Харбър предходната година.

Източник: БНР

Подобни публикации

Задържаха „най-издирвания мъж в Азия“

Димитър

Политическа и климатична жега в международен план тази седмица

Димитър

САЩ с интерес към над 20 военни обекта в Гърция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy