ЗДРАВЕ

Световен ден за борба със СПИН

1 декември е Световен ден за борба със СПИН. В България 98% от хората със HIV/СПИН са включени на терапия. Тази година денят е под наслов „Глобална солидарност, гъвкави услуги“. Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с HIV/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България от 1986 г. до 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3467 лица с HIV инфекция.

От началото на 2020 г. са открити нови 183 HIV позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени. Съотношението мъже/ жени и през настоящата година продължава да нараства – 5.5:1 (85% мъже и 15% жени). По предварителни данни в страната над 207 035 лица са изследвани за HIV през първите десет месеца на годината, като от тях около 3000 са го направили в КАБКИС.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година близо 89 % от новите случаи с HIV инфекция са се инфектирали по сексуален път ( 46% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. И тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. /33%/, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 28 % и 40-49 г. – 25%. Данните показват, че близо 60% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица независимо от техния здравноосигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври 2020 г. общо 1 809 лица с HIV се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с HIV/СПИНа 1 769 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Дейностите за превенция на HIV сред лицата от уязвимите групи се предоставят от неправителствени организации, с които МЗ е сключило договори след проведен конкурс.

Със заповед на министъра на здравеопазването е сформирана работна група, която да разработи новата Национална програма за превенция и контрол на HIV и СПИН за периода 2021-2025 г.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, коментира темата в „Нашият ден“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Нов рекорд! 436 заразени с коронавирус у нас!

admin

Как да изберем най-подходящия хирург за присаждане на коса

admin

2995 са новозаразените с коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy