ВАЖНИ СВЯТ

Световен ден на свободата на печата

С 50 процента се е увеличил броят на убитите по света журналисти през миналата година, отчете генералният секретар на ООН Антониу Гутериш във видеообръщение по повод днешния Световен ден на свободата на печата. На датата се отдава почит на журналистите, загинали при упражняване на професията, и се насърчава свободата на медиите. Според Гутериш, в момента тя е застрашена във всяко кътче на света:

„Свободата на словото е основа на демокрацията и на справедливостта. Тя ни дава фактите, за да си изградим мнение и да говорим истината за властта. Днес истината е застрашена от дезинформацията и от езика на омразата, които се стремят да размият границите между фактите и измислицата, между науката и конспирацията. Днес светът трябва да говoри в един глас: Спрете заплахите и атаките. Спрете да арестувате и да вкарвате в затвора журналисти затова, че си вършат работата. Спрете лъжите и дезинформацията. Спрете да се заплашвате истината и онези, които я говорят“.

Генералният секретар обърна внимание и на „нарастващата концентрация на медийната индустрия в ръцете на малцина и фалита на много независими медии“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Шофьор загина, след като блъсна колата си в оградата на руското посолство в Букурещ

Димитър

Първа заповед за задължително ваксиниране в държавния сектор в Гърция

Димитър

Приключи първият етап от ваксинацията на медиците от Пловдив и областта

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy