БЪЛГАРИЯ

Седмица под знака на войната

Седмица под знака на войната на Русия в Украйна, която разумът трудно осмисля, а сърцето не иска да приеме, защото обикновени хора плащат цената, докато Великите сили си мерят бойната техника и сферите на влияние. Седмицата беше белязана от историите на разделени семейства и разбити съдби и постави на тест човечността ни. България евакуира стотици наши сънародници и граждани на Украйна. Там е най-голямата ни историческа диаспора.

От днес държавата организира ежедневни автобусни линии, които да превозват у нас български граждани и граждани с бесарабски произход – от румънско-украинската и молдовско-румънската граница до Варна. Вълна от съпричастност в цяла България.

Над 1,5 млн. лева бяха събрани за първите 5 дни от благотворителната кампания на Българския червен кръст в помощ на Украйна. Обикновени хора отвориха домовете и сърцата си, за да помогнат. Спешна координация на държавните институции поискаха хотелиери, подслонили бежанци от Украйна.

Бизнесът е готов да осигури работа на 200 хиляди бежанци от Украйна, но работодателите настояват за облекчени процедури. Държавата обеща по 40 лева компенсация на ден за хотелите, приютили бежанци. Негативните икономически ефекти от случващото се в Украйна предстоят.

Министърът на отбраната се раздели с поста си. Премиерът поиска оставката на Стефан Янев, заради нежеланието му да нарече случващото се в Украйна война. Прокуратурата уличи в шпионаж руски дипломат и български генерал от резерва. България изгони двама руски дипломати. България отбеляза 144 години от Освобождението от османска власт с тържествени церемонии, венци и цветя в памет на загиналите, с молебени за мир и с противоречиви чувства. По традиция, хиляди българи изкачиха историческия връх на свободата Шипка. И тази година превзет от политически спорове. Премиерът и председателят на парламента, които също се качиха на Шипка, бяха освиркани, а изказванията им заглушени с викове: „Оставка“ и „Предатели“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Костадин Ангелов: Ще се справим с третата вълна на Covid-19

Димитър

51 хиляди украински граждани имат статут на временна закрила у нас

Димитър

Кирил Петков е бил назначен за министър в нарушение на Конституцията

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy