БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Седмица под знака на най-светлия български празник

Последната седмица на май беше под знака на най-светлия български празник. Цяла България отбеляза 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и смисъла на словото, с празнични шествия и много вълнение. В София прозвуча най-масовото изпълнение на целия химн на словото „Върви, народе възродени“ по случай 130 години от написването на текста от Стоян Михайловски.

В храма „Света Неделя“ в София хиляди вярващи се поклониха пред мощите на светите братя Кирил и Методий, донесени в България от Света гора.

Противоречия и напрежение в управляващата коалиция и тази седмица – от въпроса необходима ли е управленска програма през отношенията ни с Република Северна Македония до плана за въвеждане на еврото.

Отношенията се изостриха и заради проект на български закон „Магнитски“, според който междуведомствен съвет ще изготви „наказателни списъци на корумпирани“, за да защити страната от икономически и финансови рискове. Напрежение в коалицията и по темата за отношенията ни със Северна Македония и трябва ли президентът да свика нов Консултативен съвет за националната сигурност по темата, след като вече имаше такъв в началото на годината.

Управляващите се събраха на извънреден коалиционен съвет при премиера. След това обещаха да подобрят комуникацията в коалицията и да не предават българския национален интерес по темата Северна Македония. Партиите се разбраха парламентът да приеме актуализацията на бюджета до края на юни. С промените трябва да бъдат одобрени антикризисните мерки, обявени от правителството.

Очаква се драстичен скок в цените на топлата вода и парното от първи юли. Енергийният регулатор изчисли 3,3 на сто ръст на тока за бита от юли. Цените на парното и топлата вода ще се увеличат с 39% средно за страната. Предстои Комисията да излезе с окончателно решение.

Източник: БНР

Подобни публикации

455 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Расте броят на жертвите на наводненията в Германия и Белгия

Димитър

Сачева: Над 1,2 млрд. лв. са насочени досега за справяне с последиците от Covid-пандемията

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy