БЪЛГАРИЯ

СЕМ си избира председател

На днешното си заседание Съветът за електронни медии ще избере свой председател. Съгласно Закона за радиото и телевизията медийният регулатор избира от състава си председател за срок от една година. Миналата година беше избрана Соня Момчилова, и мандатът ѝ изтича на 28-и април. Заседанието е насрочено за 11 часа.

Председателят на Съвета за електронни медии представлява съвета, свиква заседанията му и ги ръководи, подписва актовете на медийния регулатор, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията и издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите на закона. Той осъществява връзките на СЕМ с държавните органи и с доставчиците на медийни услуги, както и с международните организации в областта на медийните услуги.

СЕМ е петчленен, като трима от членовете се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. В сегашния състав на регулатора от президентската квота са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, а от парламентарната – Галина Георгиева, Пролет Велкова и Симона Велева.

Законът предвижда председателят на СЕМ да се избира с квалифицирано мнозинство от две трети от всички членове. Ако на три поредни заседания не се вземе решение с поне четири гласа, на следващото, четвърто заседание изборът на председател вече може да се осъществи с обикновено мнозинство.

Източник: БНР

Подобни публикации

Депутатите ще обсъдят на първо четене удължителния закон за бюджета

Димитър

493 случая на коронавирус при 5773 теста

Димитър

81 са новите случаи на Covid-19 у нас, положителни са 3,1% от пробите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy