ВАЖНИ СВЯТ

Сенатът на САЩ одобри рекордния бюджет за отбрана от $858 милиарда

Сенатът на САЩ одобри рекорден бюджет за отбрана за следващата фискална година в размер на 858 милиарда долара, съобщи БТА като се позова на световните агенции.

Утвърдената сума е с 45 млрд. долара по-голяма от поисканата от правителството на президента Джо Байдън.
Бюджетът бе приет с огромно мнозинство от сенатори от Републиканската и Демократическата партия – 83-11. Групата на гласувалите срещу отпускането на толкова средства за отбрана сенатори представляваше смесица от либерали, които поначало са против постоянното нарастване на военния бюджет, и фискални консерватори, които искат по-строг контрол върху разходите.

Преди това проектобюджетът за отбрана одобри и долната камара на Конгреса на САЩ Камарата на представителите. В гласуваните средства са предвидени поне 800 милиона долара за допълнителна военна помощ за Украйна, както и редица мерки за укрепване на сътрудничеството с Тайван, като например милиарди долари за военна помощ за острова.

Заложени са пари и за превъоръжаването и осъвременяването на американските въоръжени сили чрез стъпки като разработване на хиперзвукови оръжия и закупуване на самолети и кораби, включително на изтребители Ф-35.

След като беше приет и от Сената, сега проектобюджетът за отбрана за следващата година отива за подпис при Байдън.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новите случаи на коронавирус у нас са 1438

Димитър

Канада би подкрепила членство на Финландия и Швеция в НАТО

Димитър

Covid-19 прати национали без старши треньора им на Европейско

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy