БЪЛГАРИЯ

Сигнали за нарушения в изборния ден

Първи сигнал за изборно нарушение е подаден в Районната избирателна комисия в Хасково за това, че в секция №15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, председателят отварял бюлетините и не се полагали подписи в избирателния списък.  Извършена е проверка и е указано да се спазват правилата за тайна на гласуването и за правилно отразяване на регистрацията на избирателите.  233 826 са избирателите в Хасковска област, които могат да гласуват в 491 секции. 175 избиратели под карантина са заявили, че ще гласуват в подвижни секции.

Във Варна стана ясно, че един от кандидатите се е явил пред секционна комисия в квартал „Виница“ с готови напечатани жалби преди началото на изборния ден и е казал, че ще пусне жалбите до всички инстанции. Не е ясно какви са проблемите в тях. В района избирателите са 406 000. 432 са кандидатите за 15 мандата. 30 са партиите и коалициите, които участват в изборите днес. Всички 670 СИК са започнали работа нормално. В 543 може да се гласува с машина. 9 са мобилните комисии за избиратели под карантина,12 – за хора с увреждания. Шест са комисиите в Covid отделения на здравните заведения.

В Кърджали областният предизборен щаб на ПП ГЕРБ – Кърджали протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините – в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

Коалиция сигнализира, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата.

Източник: БНР

Подобни публикации

180 деца от Хасково без подадени документи за 1-ви клас

Димитър

Кризисният център за бежанци в София е на Централна гара

Димитър

Зам-кметът на София по култура и образование е освободен от длъжност

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy