БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

„Сиела Норма“ иска разрешение от ЦИК да използва допълнителни машини за резервни части

В склад на „Сиела Норма“ се намират 199 машини за гласуване, извън доставените по обществени поръчки, а тяхното предназначение е да се осигури 36-месечна поддръжка на първите 9 хиляди и 600 устройства, осигурени за изборите през април. Това уведомиха с писмо Централната избирателна комисия от фирмата.

От „Сиела Норма“ спешно помолиха да се разреши и използването на запечатаните в двора на склада 228 машини. Ако тези устройства не бъдат освободени, от фирмата ще считат, че ЦИК не оказва съдействие на изпълнителя по договора да осигури 100-процентова работоспособност на машините за гласуване.

От своя страна ЦИК сезира с ново писмо ДАНС и лично вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков за установени разминавания в информацията, подавана от фирмата.

От „Сиела Норма“ посочват, че при 5000 тествани машини са установени проблеми със 139 устройства, които трябва да бъдат отстранени. За това молят да бъдат използвани всички налични 427 резервни машини, на което заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов възрази.

„Те твърдят, че проблеми има с 50 броя щипки, 70 броя принтери и 19 броя картови четци. Ако приемем, че това е вярно, всички тези части може да бъдат свалени само от 70 резервни машини“, каза Войнов.

Председателят на комисията Камелия Нейкова обаче изрази недоумение колко тогава ще бъдат машините за Грузия и Албания, за които ЦИК е била уведомена на 3 ноември, че са част от 228-те задържани.

ЦИК реши да информира министъра на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков и ДАНС за дадената от „Сиела Норма“ нова информация и установеното разминиване за предназначението на допълнителните машини извън обществените поръчки, както и дали в договора е посочено, че поддръжката ще се прави с пдопълнителен брой устройства.

В същото време прокуратурата изпрати писмо до ЦИК и попита дали е възникнала необходимост от ремонт на машини, по какъв начин се извършват евентуални ремонтът и по какъв начин досега са осигурявани резервни части.

ЦИК отговори на прокуратурата още снощи.

Източник: БНР

Подобни публикации

ПП ще коригира предложението си и ще добави „военно-техническа“ помощ за Украйна

Димитър

Новите случаи на коронавирус у нас са 100, под 1% положителни тестове

Димитър

Денков: Още не е ясно кой ще плаща тестовете за учениците

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy