ЛЮБОПИТНО

Силата на парфюма: Влияе ли той върху настроението ни?

Още е едва ноември, а вече броите дните до пролетта? Вероятно студът, кратките дни ви карат да се чувствате по-потиснати и това е напълно нормално. Но, за щастие, има неща, които много подобряват настроението – като парфюми и дори тестери на парфюми.

Доказано е, че миризмите действат върху мозъка ни, за да ни предадат положителни чувства и емоции. Но как ароматите влияят на нашето настроение? Достатъчни ли са няколко капки, за да се сбогувате с меланхолията?

Ето някои известни факти.

Парфюмът е лек за лошо настроение

Още Хипократ го е казал, когато е открил силата на парфюма върху нашето благосъстояние. И това не е новост: в Античността ароматните растения са били използвани заради лечебните им ефекти и ползите им за ума.

Смирна например се е използвала от египтяните за борба с безпокойството, докато шафранът успокоявал напрежението и стимулирал съня на гърците.

Но как обонянието повече от всяко друго нещо може да се прокрадне в мозъка ни, за да промени напълно нашите емоции? Обяснението е просто физиологично. Миризмите и ароматите влияят пряко на нашия психо-емоционален баланс. За разлика от други сетива като зрение или допир, обонятелната информация се осъществява в нашия несъзнателен ум. Това съобщение прониква в нашата лимбична система, иначе известна като емоционален мозък, която е частта, най-силно влияеща на психиката. Тя играе ключова роля в поведението ни.

Обонянието е единственото сетивно възприятие, което не се филтрира от нашето съзнание. Следователно нашият мозък анализира тази информация, без дори да осъзнава. По този начин миризмата провокира физиологични реакции, които предизвикват поведенчески отговор и подходящо действие върху нашия организъм: релаксиращо, стимулиращо, успокояващо…

Аромахология: силата на парфюма върху нашия дух

За да не се бърка с ароматерапията (изкуството на лечение с етерични масла), аромахологията се интересува от връзките между миризмата и поведението. Анет Грийн, президент на Fragrance Foundation, използва този термин за първи път през 1982 г.

Тази дисциплина, която идва от думите „аромат“ и „психофизиология“, се отнася до търсенето на благосъстояние чрез парфюма. Аромахологията в световен мащаб интегрира действията на ароматите върху тялото, ума и околната среда на индивида. Многобройни научни изследвания, проведени от 80-те години на миналия век, доказват, че ароматите, отделяни от парфюмите, пряко влияят върху поведението и настроението на всички хора.

Парфюмът се състои от множество ароматни компоненти, които представляват обонятелно послание, интерпретирано от нашия мозък. Въпреки че не всеки реагира по същия начин на тази стимулация, в наши дни аромахологията доказва, че определени миризми предизвикват предсказуеми реакции у хората.

Следователно парфюмирането би ни позволило да се чувстваме по-добре и хармонично, като въздейства върху нашите жизнени функции и интелектуални способности. Дори понякога се използва като превантивно лекарство за борба срещу известната сезонна депресия за регулиране на физическото и емоционалното равновесие.

Силата на миризмите в нашето ежедневие

Тази наука е особено развита в Япония, където компаниите я използват, за да стимулират производителността. В средата на откритите пространства се използват някои дифузьори за миризми, за да се повиши ефективността на служителите. През сутринта лимонът и други цитрусови плодове насърчават енергията, жизнеността и креативността. Следобед жасминът и канелата действат върху концентрацията на екипите.

Дори в болниците се използва науката за миризмите. Тя позволява на пациентите, страдащи от амнезия, да се свържат отново с несъзнаваното чрез вдишване на определени аромати.

Силата на парфюма все още поражда много въпроси днес и изследователите продължават да изучават аромахологията. Също така тази наука е проправила пътя към сензорния маркетинг, особено обонятелния маркетинг: когато миризмата влияе на настроението ви, за да окаже влияние върху вашето решение за покупка на дадена стока.

Какви аромати повишават настроението?

Сред цялата обонятелна палитра, която носът ни може да разпознае, някои аромати са по-склонни да имат ефект върху нашето настроение, отколкото други. Независимо дали в света на парфюмерията или козметиката, пазарът на красотата използва знанието за влиянието на миризмите, за да ви предложи подходящите продукти.

Следователно ароматните компоненти са решаващи, независимо дали действат просто чрез втриване върху кожата или чрез впръскване на парфюм. Стимулират, успокояват или успокояват, миризмите имат силата да действат върху мозъка ви!

Ако искате да се убедите в това, започнете с някои от най-добрите примери. Вече е широко известно, че цитрусовите аромати изключително ефективно повишават енергията, докато лавандула и иланг-иланг много помагат за вашето успокоение.

Подобни публикации

Акумулатор за кола: Измерване на напрежението

admin

Полени съвети, които ще ви помогнат да се отървете от стреса

admin

Модни съвети за есента и зимата 

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy