СВЯТ

Синдикатите в Кипър насрочиха тричасова обща стачка за 26 януари

Синдикатите в Кипър обявиха тричасова обща стачка на 26 януари в отговор на провала на преговорите с работодателските организации за ново споразумение за автоматичната индексация на заплатите. Последната среща между социалните партньори, с посредничеството на министъра на труда, се проведе във вторник и завърши в безизходица.

Министърът на труда Кириакос Кусиос обяви неуспеха на посредническите си усилия в преговорите между социалните партньори. Той заяви, че в този момент не е възможно предложение, което да преодолее големите различия в позициите им. Министърът апелира двете страни да запазят трудовия мир, който е ключово условие за икономическото развитие.

Синдикатите обвиниха работодателските организации за „задънената улица“ и обявиха, че пристъпват към обща мобилизация и стачка следващия четвъртък.

Представителите на бизнеса ги призоваха да не прибягват до мерки, които ще влошат икономиката в трудните условия на 2023 г., и ще затруднят намирането на решение.

Социалните партньори не могат да предоговорят изплащането на надбавката за издръжка на живота, с която се индексират автоматично работните заплати в зависимост от годишното увеличение на индекса на потребителските цени.

Действащото сега споразумение е от 2017 г. и е изтекло в края на 2020 г.

През последните дни социалните партньори направиха съвсем леки отстъпки от първоначалните си диаметрално противоположни позиции.

Синдикатите, които искат възстановяването на надбавката до 100% от годишното увеличение на индекса на потребителските цени /при 50% по сегашните договорености/, дадоха знак, че са готови да приемат това да стане поетапно в следващите три години, започвайки от 65% през тази година.

Работодателите се оттеглиха от позицията си, че автоматичната индексация трябва да бъде напълно премахната, и се ангажираха да продължат да изпълняват действащото споразумение и да я изплащат и през тази година.

Без подписано ново споразумение продължават да се прилагат действащите сега условия, т.е. индексацията остава 50% от нарастването на годишната инфлация.

Източник: БНР

Подобни публикации

Блинкън: НАТО не търси конфликт, но ако той дойде при нас, Алиансът ще е готов да се защити

Димитър

Фон дер Лайен: 100 милиона граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19

Димитър

СЗО предупреди за четвърта вълна от Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy