БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Синдикат „Образование“ предупреди вътрешния министър, че ще поиска оставката му

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще поиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, ако той не спре да прехвърля отговорности от полицаи към учители и ако не отмени незабавно съставените от МВР вчера актове на училищни директори за това, че са прекъснали учебните занятия след сигнал за бомба.

Синдикат „Образование“ категорично протестира срещу вменяването от МВР към педагогическите специалисти на допълнителни отговорности, които са в разрез с техните длъжностни характеристики.

Изискването учителите да проверяват за бомби и взривни устройства не кореспондира с техните компетентности и е абсурдно те да носят отговорности при вземане на подобни решения, пише в позиция на профсъюза до медиите, озаглавена „Полицаи срещу учители“.

Оттам допълват, че полицията се държи безкрайно неадекватно и нееднозначно при изпълнение на протоколите за защита от терористична заплаха. Посочва се, че вчера, при аналогични ситуации в две столични училища, полицаи са вземали различни решения. Според профсъюза не е допустимо училищата да се третират по различен начин в сравнение със сграда на съд, прокуратура или друга обществена институция.

От Синдикат „Образование“ настояват вътрешния министър да прецизира протокола във връзка с бомбените заплахи към училищата, да спре със заплахите към учители за санкции и отговорности. И допълват, че българските учители не са антитерористи и не следва да бъдат товарени с отговорности или да бъдат заплашвани за чужди такива.

Източник: БНР

Подобни публикации

„Самоопределение“ печели предсрочните избори в Косово с 48,17%

Димитър

Веселин Топалов започна с реми в Ставангер

Димитър

Четирима пострадаха при катастрофа на „Тракия“, движението е ограничено в двете посоки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy