БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Ситуацията с Covid-19 става „изключително сериозна“ в някои области

Здравните власти отчитат и ръст на смъртността от коронавируса

Ситуацията в определени области започва да става изключително сериозна заради разпространението на новия британски вариант на вируса. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса в страната.

Здравните власти отчетоха и ръст на смъртността от Covid-19 у нас. Нарастването на кривата е най-висока от септември месец насам, посочи председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски.

По заболеваемост за последните 14 дни България се нарежда на 16-о място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и на 5-о място на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник.

38% е нарастването на заболеваемостта на седмична база. Наблюдава се и стръмно покачване на кривата по отношение на смъртността – средно с 53% на седмична база. Около 12% е нарастването на случаите в болниците.

Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети, каза председателят на Националният оперативен щаб (НОЩ) ген. Мутафчийски.

Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти в лечебните заведения в страната в момента е 65%.

Няколко деца са настанени в инфекциозните отделения в Бургас, сред тях има и бебета.

Ген. Мутафчийски повтори, че британският вариант на вируса, който в момента се разпространява основно у нас е много по-заразен.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че днес се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „Янсен“ и „Джонсън и Джонсън“. Ако тя бъде одобрена, тя ще бъде четвъртата ваксина, която европейските граждани могат да използват след препаратите на „Пфайзер“ и „Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“. Вероятно доставки от нея ще има през април.
Продължава и разглеждането на документацията на руската ваксина „Спутник V“, а утре в страната ни ще пристигнат още 31 200 дози от ваксината на „АстраЗенека“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Йордан Йовчев празнува юбилей

Димитър

Д-р Ненков: Елементарни мерки ще предпазят нашите близки дори от леките вирусни инфекции

Димитър

Край Рилския манастир отвориха допълнителен паркинг

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy