СВЯТ

Си бе заснет да обвинява Трюдо в издаване на информация от разговора им

Китайският президент Си Цзинпин беше заснет да обвинява Джъстин Трюдо, че е дал на медиите подробности от срещата им на Г-20 в Бали, предаде Би Би Си.

Във видеозаписа Си казва на канадския премиер чрез преводач, че това е неуместно и го обвини в липса на „искреност“. Той вероятно има предвид съобщенията, че Трюдо е поставил въпроса за китайски шпионаж и намеса в канадските избори на срещата им при закрити врати, първата между двамата от години.

На кадрите, заснети от журналисти на вече приключилата среща на световните лидери, Си и Трюдо стоят един до друг и разговарят чрез преводач.

„Всичко, което обсъждахме, изтече във вестниците и това е неуместно“, казва китайският лидер на Трюдо на мандарин.

Записът улавя рядък момент на откровеност на Си, чийто имидж внимателно се изгражда от китайските държавни медии.

След като се усмихва и кимва с глава, канадският премиер отговоря, че „в Канада вярваме в свободния, открит и откровен диалог и ще продължим да го правим“.

„Ще продължим да работим конструктивно заедно, но ще има неща, по които не сме съгласни“, добавя той.

Преди Трюдо да успее да завърши, Си го прекъсва с реплика, че първо трябва да „създаде условия“, като стисна ръката на Трюдо и се отдалечава.

Краткият, но показателен разговор подчертава напрежението между Китай и Канада, което нарасна след задържането на изпълнителния директор на „Хуавей“ Мън Ванчжоу през 2018 г. и последвалия арест от Пекин на двама канадци по обвинения в шпионаж.

След дълги преговори с участието на американските съдебни власти Мън успя да се върне в Китай миналата година в рамките на размяна, при която бяха освободени и двамата канадски граждани.

Напрежението неотдавна се възобнови след арестуването на служител във ВиК оператора „Хидро Квебек“, който бе обвинен в шпионаж в полза на Китай.

Източник: БНР

Подобни публикации

Макрон нареди разследвания по случая „Пегас“

Димитър

Всекидневни тестове вместо карантина на Острова

Димитър

Локдауните във Великобритания имат сериозни последици за развитието на децата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy