БЪЛГАРИЯ

Следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на ВСС

Следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Общото събрание се провежда онлайн и в него са се регистрирали 312 от общо имащите право на глас 427 магистрати.

При откриването му заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов обяви:

„Колегите от „Информационно обслужване“ ми съобщиха, че днешният форум е най-голямата виртуална конференция, провеждана до момента. Както се казва кой друг, ако не прокуратурата и в частност следователите бихме могли да направим нещо за първи път и със сигурност да го проведем успешно и да го доведем до благополучен финал“.

Единствен кандидат за член на Прокурорската колегия е следователят Стефан Петров. Ако бъде избран, той ще довърши мандата на починалия Евгени Диков.

Процедурата е в две части. Днес Петров представя своята концепция, а следващата събота ще е прякото гласуване.

Първата част ще е в онлайн среда – чрез видеоконферентна връзка, а гласуването – хибридно. Право на глас имат 428 следователи; 393 от тях са заявили, че ще гласуват електронно, а останалите – с хартиена бюлетина в сградата Националната следствена служба.

От Висшия съдебен съвет уверяват, че информационната система за електронен избор гарантира сигурността на гласуването, тайната на вота, свободното волеизявление и не дава възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Ако бъде избран, Петров ще бъде член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет около година и половина.

Той е завършил право в Академията на МВР. Работи в следствието от 1989 г. и вече е представлявал колегите си в съдебния кадрови органи в мандата 2007 – 2012 година – като част от парламентарната квота, издигнат от ДПС.

В изложението си Петров се върна към поредицата от законодателни обрати около статута и натовареността на следствието и заключи, че следователите са единствените в съдебната система, които се борят за повече работа.

Надежда, че законодателят ще даде повече правомощия на следователите, изрази в краткото си виртуално поздравление главният прокурор Иван Гешев. Той припомни, че един от неговите приоритети е възстановяване достойнството на професията на следователите:

„Самият факт, че аз съм бил в следствието повече от 11 години, че моят заместник г-жа Цветанова, над 20 години има стаж в следствието, е знак, че този процес е започнал. Сигурен съм, че следствието може да допринесе много за всичко, касаещо борбата с престъпността, това, което очакват българските граждани“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Съдът: Регулярно изслушване на главния прокурор в парламентарна Комисия не противоречи на Конституцията

Димитър

1455 са новите случаи на коронавирус, положителни са над 6% от пробите

Димитър

По-строги противоепидемични мерки се очакват в област Ямбол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy