ВАЖНИ СВЯТ

След бурята „Даниел“: Расте броят на жертвите в Гърция и Турция

В Гърция очакват безпрецедентно лошото време да започне да отстъпва днес. Наводненията в страната взеха три жертви. Турция съобщи за седем загинали.

В района на черноморския курорт Инеада в граничещия с България окръг Къркларели преляха реки и много бунгала и каравани бяха отнесени в морето. Пет от жертвите са в този район, две са в Истанбул.

Според първоначалните оценки нанесени са щети на над 1700 сгради.

Тежки наводнения има в истанбулските квартали Башакшехир, Арнавуткьой и Кючюкчекмедже, където паднаха проливни дъждове. Движението на превозни средства беше силно затруднено.

Наводнени са много приземни етажи на жилища и офиси в квартали и в азиатската, и в европейската част на мегаполиса.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че на хората, чиито жилища са засегнати от наводнението, ще бъдат отпуснати помощи в размер на 15 хиляди турски лири (малко над 1000 лева).

Метеоролозите предупредиха за още държове в източните черноморски окръзи Ризе и Трабзон.

В Гърция синоптици отбелязаха, че такива климатични бедствия, пред които понастоящем е изправена страната не е имало от десетилетия. За 24 часа в планинския район край град Волос, Централна Гърция, са паднали между 600 и 800 милиметра дъжд. Властите съобщиха за трима загинали при наводненията. Световни медии отбелязват, че Гърция е в плен на природни бедствия това лято и наводненията идват след опустошителни пожари.

Източник: БНР

Подобни публикации

Лавров: Превземането на Донбас е приоритет за Москва

Димитър

Радев ще свика НС, след като ЦИК съобщи резултатите

Димитър

Новоизбраният президент на Кипър официално встъпва в длъжност

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy