ВАЖНИ ОБЩЕСТВО ПОЛИТИКА

След заплахата от протести държавата готви по 24 лв. на ден на работник от затворен бизнес

Социалното министерство се готви да дава по 24 лева на ден помощ директно на работниците, останали без работа, заради затворените бизнеси от пандемията. Това стана ясно в неделя от изказване на министър Деница Сачева. От 29 октомври в това положение са дискотеки, нощни барове, пиано барове, частните школи за обучение и занимания с деца и ученици.

Мярката на правителството идва след като част от браншовете заплашиха с протести и успяха да си издействат за ресторанти и кафета „щадящ“ вечерен час за работното им време в София – до 23.30 часа. Голяма част от ресторантите и в момента работят до този час.

„Имаме готовност за всички бизнеси, не само за заведенията, да предложим в рамките на следващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с възможност да се плаща директно на работниците и служителите в затворени бизнеси, да се плаща два пъти минималното обезщетение за безработица на ден – т.е. 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнеса“, каза Сачева пред БНТ.

Тя обаче уточни, че тази мярка в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори.

Министърът допълни, че държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

От думите ѝ стана ясно, че 120 млн. лв. от европарите са пренасочени за помощ от по 1000 лв., които се дават на работещите на първа линия.

„Всички държави в момента укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает в на първа линия. Само през ОП „Развитие на човешките ресурси“, която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лв. са отделени за 1000 лв., които се дават на първа линия, а предстои да дадем още 40 млн. лв., уточни тя.

Сачева припомни, че други 145 млн. лв. са отделени от програма „Региони в растеж“ за техника и апаратура.

„Никой не може да отрече, че това е нужно и необходимо. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари“, каза още тя.

Според нея 30% увеличение за всички, които са на първа линия, е от изключителна важност не само за самите тях, но и за нас, за да можем да бъдем по-добре обслужвани като хора, ако се наложи.

Социалният министър коментира и Бюджет 2021 и го определи за балансиран.

„Бюджет с дефицит, но той е малък, на фона на останалите европейски държави. И все пак ние сме втори по най-нисък дефицит след Естония. Същото се отнася и за дълга. Ние все още не сме достигнали двуцифрените числа на дефицит и дългове, които имат много други държави, включително и безработицата все още се движим доста добре. Ние в момента правим много разумни крачки и в никакъв случай не може да се каже, че разхищаваме пари, хвърляме пари или правим нещо, което е наразумно“, каза тя.

Тя добави, че 1.6 млрд. лв. отиват за семейства и домакинства, а около 600 млн. отиват в бизнеса. „Само по мярката 60/40 са отделени 300 млн. за следващата година. Но имаме готовност тази сума да бъде увеличена , ако се наложи“, каза още тя.

Деница Сачева не се съгласи с опозицията, която твърди, че Бюджет 2021 е популистки и свързан с предстоящите избори. / mediapool.bg

Подобни публикации

Дясната опозиция във Финландия обяви победа на парламентарните избори

Димитър

ГЕРБ няма подкрепят кабинет с третия мандат, ДПС: Важно е да има диалог

Димитър

В Англия пускат ваксините срещу COVID-19 и сезонните грипове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy