БЪЛГАРИЯ

След протеста в Раковски кметът обяви три неучебни дни

Ваканция от три дни в Раковски бе обявена след протестите на родители срещу тестването на учениците от началния курс на обучение.

След среща между с началника на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова, директорът на Основно училище „Христо Ботев“ и родители, кметът на общината Павел Гуджеров заяви, че е издал заповед, с която обявява за неучебни дните 8, 9 и 10 ноември.

Срокът беше от петък за понеделник. Повечето родители бяха в неведение и неразбиране на ситуацията. Голяма част категорично отказват децата им да бъдат тествани. В същото време ги притесни опцията, че ако не бъдат тествани, децата им няма да бъдат на училище и го усещат като ултиматум. В знак на протест някои от родителите отказаха да участват и в онлайн обучението. Исканията са изразени в подписка.

„Надявам се тези дни да получим отговор и родителите да бъдат успокоени“, каза Гуджеров, който също е родител на дете от началния курс

Издадената от него заповед е за двете основни училища в Раковски, както и за тези в Белозем, Чалъкови и Стряма.

Родителите са обезпокоени и подхождат с недоверие към връщането на децата в училище с тестове. Очаква се да бъде дадена обратна връзка към родителите и училищата каква е възможността за някаква промяна и какви ще бъдат условията за общините, преминаващи от една в друга зона на заболеваемост, уточни началникът на РУО – Пловдив Антоанета Кръстанова.

Раковски протестира:

„Не искаме да правят никакви тестове на децата – независимо дали са щадящи или не. Искаме децата да учат присъствено, а не онлайн.“

От болницата потвърдиха, че няма нито едно болно от коронавирус дете от училището.

„Изведнъж, по неразбираеми за нас причини, се спуска някаква министерска заповед децата да не ходят присъствено – спират училището, затварят го“, каза Йордан Аянски, баща на дете във втори клас.

Източник: БНР

Подобни публикации

Маските се връщат! От понеделник – задължителни в столичния градски транспорт

Димитър

Стефан Янев: Липсата на смислен политически дебат е причина за ниската избирателна активност

Димитър

2002 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3935

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy