СВЯТ

Служителите в 64 болници в Нидерландия стачкуват за по-добри трудови споразумения

Служителите на десетки болници в Нидерландия спират редовната си работа за един ден от 8:00 ч. днес. Те стачкуват за по-добри колективни трудови договори за заплатите им, съобщи сайтът NL Times, цитиран от БГНЕС.

В отделенията в 64 болнични заведения персоналът ще работи на „неделно обслужване“, което означава, че ще предоставя само спешна помощ. Колко отделения ще участват, е различно за всяка болница. Болниците твърдят, че са информирали предварително пациентите, чиито прегледи са засегнати.

Персоналът ще участва и в трудови акции в болниците. Например, в няколко болници ще има речи и „седящи стачки“. Служителите сядат заедно на пода, за да покажат как работодателската организация Холандска асоциация на болниците (NVZ) ги е подвела.

Профсъюзите настояват за по-високи заплати от тези, които предлага NVZ, но също така и за по-високо възнаграждение за дежурства и по-добри споразумения за графиците. Според Йоост Велт от CNV синдикатите искат да „противодействат на отлива на персонал от сектора“.

Председателят на NVZ Ад Мелкерт иска Министерството на здравеопазването и здравните застрахователи да предоставят средства за повишаване на заплатите на здравните работници. Болниците не могат да си позволят увеличението на заплатите, за което настояват синдикатите, каза той. В края на февруари министърът на здравеопазването Ернст Куйперс заяви, че няма да отговори на призива на Мелкерт

Източник: БНР

Подобни публикации

Денков участва в 18-ия стратегически форум в Словения

Димитър

Меган Маркъл пред Опра Уинфри за самоубийствените мисли и проявите на расизъм към нея

Димитър

Гърция е блокирана от мащабна обща стачка

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy