ЛЮБОПИТНО

Смарт електромери за отчитане на електрическата консумация

Модерната къща, разбира се, е трудно да си представим без смарт електромер. Той се нарича „умен“ електромер, тъй като е същото устройство като много други, които могат да се похвалят подобна интелигентност. И следователно, не е нужно да има постоянен контрол върху потреблението на електроенергия. Такъв електромер ви да оптимизирате разходите си.

Как работи един смарт електромер?

Измервателното устройство със система за дистанционно предаване на данни може да се препоръча на тези, които не искат да отделят време за вземане, предаване на показания и изчисляване на сумата, която ще трябва да бъде платена.

Веднага след като „интелигентният“ измервателен уред бъде инсталиран, цялата информация за това колко електроенергия се консумира автоматично се предава на сървъра на доставчика на услуги. Участието на собственика на жилището в този процес е изключено.

„Умните“ електромери имат сложна структура, което се дължи на автоматизацията на устройствата, както и на възможността за интегрирането им в съвременните интелигентни системи.

Нека видим какво се състои един смарт електромер, който има дистанционно предаване на показанията:

 • ЛСД дисплей
 • Таймер
 • Оптичен порт
 • Настоящ трансформатор
 • Основни елементи за контрол и управление
 • Изход за телеметрия
 • Ръководител
 • Захранване

LCD дисплеят действа като индикатор за показване на режимите на работа. Таймерът е необходим за показване на датата и часа. Тази функция може да бъде присвоена и на микроконтролера.

Телеметричният изход се използва за свързване на измервателния уред към компютър. Всеки смарт електромер се свързва към компютър, лаптоп, както и към всяко друго устройство, за да се извърши дистанционен пренос на данни.

Супервайзърът произвежда сигнал за нулиране за микроконтролера, който се появява веднага след включване или изключване на захранването.

Оптичният порт се използва за отчитане директно от електромера. Има модели, в които е необходим за програмиране на данни. Благодарение на захранването системата функционира нормално.

Какво е предназначението на микроконтролера?

В смарт електромерът микроконтролерът е една от най-важните части. Той се занимава с преобразуване на сигнала, обработка на данни, показване на информация и контролира всеки интерфейс.

Също така, контролерът е оборудван с допълнителни функции:

 • Възможност за проверка на състоянието на захранването
 • Възможност за регулиране на мощността на мрежата
 • Възможност за изключване на захранването

Характерът на функциите и техният брой зависят от параметрите на софтуера, който е инсталиран. Разликата между различните микроконтролери един от друг е в техническите параметри, както и в поддържаните функции.

Системата за контрол на интелигентния измервателен уред е автоматизирана счетоводна система. Той събира данни за всеки енергиен поток и анализира информацията, която получава. В резултат на това се появяват отчети за това колко електроенергия е изразходвана.

Как се случва трансферът на данни?

Предназначението на модерният смарт електромер е да предава информацията автоматично и в същото време да избягва всякакви забавяния и неизправности. Ето защо е важно да има висококачествен хардуер.

Автоматизираната система за предаване на данни е важна част от смарт електромера и определя удобството при използване на измервателния уред.

След това се формира центърът за обработка на информация и се комплектува необходимото оборудване. Новите измервателни уреди имат готов интерфейс, който им позволява да се свързват с автоматизирана система за отчитане на данни. Това значително улеснява инсталирането на измервателния уред.

Принципът на работа на смарт електромер

Всеки електромер, който дистанционно предава показанията, работи по една и съща схема. Броячите събират информация и я прехвърлят към сървъра, както и я анализират и съхраняват.

Трансферът на данни без прекъсване е възможен благодарение на технологиите:

 • Wi-Fi (поради рутера)
 • LPWAN – чрез кула свързана със сървъра
 • GPRS – сигналът се предава чрез SIM карта

След като информацията бъде събрана, счетоводният модул обработва информацията и я прехвърля на сървъра, където се получава от контролерите. В личния акаунт на абоната можете да намерите цялата показана информация.

Ако е необходимо да въведете личния акаунт на абоната на електрическата мрежа, тогава това е възможно с помощта на всяко устройство.

След това идва етапът, когато получената информация се архивира и анализира. Контролерите са програмирани за определени дни от седмицата. И изпращат информация в строго съответствие с графика. Благодарение на тази подреденост става възможно по-добър контрол и анализ на потреблението на енергия на конкретен абонат.

Подобни публикации

Как да изберем кларинет: ръководство за правилен избор

Димитър

Качества на добър ключар и как да го разпознаем!

Димитър

Креативни идеи за аранжиране на цветя: Създайте уникални и иновативни флорални аранжировки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy