ОБЩЕСТВО

Собственик на автокъща каза истината за колите на българина и пазара у нас в момента ВИДЕО

България е най-бедната страна на европейския пазар що се отнася до търговията с автомобили втора ръка, твърдят автотърговци, пише 24Родопи.

По думите им, вносът от чужбина е съобразен изцяло с покупателната способност на хората у нас, която не е кой знае колко висока. Как стоят нещата в региона на Кърджали, разказва Георги Камбуров, който от години е в този бранш.

„В нашия район, пазарът в момента е слаб. Лятото беше добре, два месеца, но сега вече няма хора, тръгнаха си вече за чужбина. Вие виждате, никой не влиза. Докато през лятото 70-80% от гурбетчиите купуват. Кой за дъщеря,син, жена“, посочи пред екип на 24rodopi.com търговецът на автомобили.

Какво се търси?

„Среден клас автомобили, от 4000 до 5000 лв. „Опел Корса“, „Голф“. Искат да гори малко, да е хубава колата и да е евтина“, твърди Камбуров и допълва, че основният процент от предлагащите се у нас коли втора ръка се внасят от Апенините.

„От Италия вносът е голям, 60-70%, другото е от Германия, Белгия и Холандия. Причината е, че в Италия са по-евтини колите, доставката, транспортът също. Примерно от там една кола идва за 350 евро на автовоз, от Германия взимат 500 евро“, посочва мъжът.

Но италианците отскоро са въвели нови такси и регламенти.

“Отчислението се вдигна, стана от 100 на 250 евро. В момента въвеждат и нови талони, няма да има втори лист. Това няма да се отрази на крайния купувач, ще се отрази на нас, на нашата печалба. Не можем да си позволим да вдигаме цените, защото хората просто няма да купуват“, убеден е автотърговецът.

Още повече, че напливът на купувачи от Гърция също е затихнал. Причината – нови изисквания, въведени преди месец.

„Съседите също спряха да купуват. За Гърция искат Евро5, т.е. след 2011-та година трябва да е колата.

Преди купуваха Евро 4, Евро 3 дори, а сега искат по-нови автомобили“, посочва търговецът.

И така… старото ново си остава единственият избор за хората у нас – тенденция, която скоро няма изглед да се промени.

Източник:  auto.blitz.bg

Подобни публикации

Европейски леви политици винят и двете страни за войната в Украйна

Димитър

Иде бум на болни от К-19 във вторник, проф. Ангелов огласи шокиращата причина

admin

Какво да предприемете, преди да кандидатствате за търговски кредит

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy