ЗДРАВЕ

Солна стая и нейният лечебен ефект

Солната стая е помещение покрито със специално многослойно солно покритие върху стените. Всички стаи са оборудвани с машина наречена хало-генератор, вентилационна система за бързо пречистване на въздуха между всяка отделна сесия, както и отопление, което да поддържа целогодишно еднаква температура.

В тях е пресъздаден уникалният микроклимат на естествените солни мини и пещери, което позволява пълно възпроизвеждане на изразения им лечебен ефект.

Солните частици се разпръскват с помощта на халогенератора, за да се вдишат неусетно по време на предстоя ви в стаята. Чрез попадането им в дихателните ви пътища те ги прочистват чрез антибактериалното и антивирусното свойство на солта.

Дори видът на цялото бяло помещение премахва умората, напрежението и раздразнителността. Подобрява се качеството на съня, особено при хора, които хъркат, защото дихателните пътища се прочистват. Солта има също отбъбващ носната лигавица ефект, така че със сигурност след няколко посещения започвате да дишате по-лесно.

Кога е особено полезно и препоръчително да посетите солна стая?

Ако страдате от някои заболявания, казват лекарите. Например:

 • Респираторни вирусни инфекции
 • Алергични заболявания
 • Бронхит
 • Бронхиална астма без обостряне
 • При пушачи
 • Депресия, синдром на умора
 • Неврози, стрес
 • Хрема
 • Кожни патологии (псориазис, дерматит, акне)

И възрастните и децата могат да посещават солна стая профилактично без да имат каквито и да е оплаквания.

Това само ще подобри техния имунитет. Посещението на солната стая се препоръчва особено за деца, които имат следните здравословни проблеми:

 • Респираторни заболявания с продължителен курс на лечение
 • Т.нар. „задна хрема“
 • Хронични белодробни заболявания
 • Ларингит
 • Чести респираторни инфекции, рецидивиращи бронхити и пневмонии
 • При пандемична обстановка
 • При алергии, особено преди периодите им на обостряне
 • Преумора от училищни натоварвания, стрес
 • Затруднено дишане

Статистиката показва, че хората, които преминават курс в солна стая от поне 10 сесии веднъж на тримесечие, наистина боледуват много по-рядко. И ако се разболеят, всичко преминава без усложнения.

Понякога очакваният ефект не се получава веднага. Защо е така?

Приблизително 3-5% от тези случаи се дължат на хора, които се надяват с помощта на солната стая да решат проблеми, които тя по принцип не решава. Затова първо трябва да разберете защо отивате там и какъв резултат искате да получите. И се пригответе за това, че няма да стане от един път.

Например, при кожни проблеми като акне. Хората провеждат курс от поне 10 сесии. До десетата сесия може да няма очевидни подобрения. Тогава си казват, че няма ефект и не удължават курса. А тези състояния понякога изискват поне 20-25 последователни посещения. И, разбира се, едновременно лечение с медикаменти предписани от лекар. Солната стая в случаи на акне ще подпомогне да се тушира възпалителния процес, но няма как да реши изцяло проблема ви.

Друг случай е т.нар. „задна хрема“. При някои деца секрета започва да се втечнява и излиза по-лесно още след първото посещение, но при други ще трябват поне 3-5 последователни сесии, з ада се усети ефекта им.

Малко хора знаят, че пиенето на вода и други течности непосредствено след излизането от солна стая също намалява въздействието й.

И основната причина – около 90% от посетителите, на които солната стая не е помогнала, са хора, които я посещават на принципа „когато имам време, тогава ще отида“. Да ходите само, когато имате време е добре, но в случаи, че нямате никакви оплаквания, или просто имате нужда да се отпуснете и подишате чист въздух. Казват, че в солните стаи въздухът е толкова чист, че се равнява на дълга разходка в борова гора.

Също трудно можем да се заразим с вирус, дори и да сме в една стая с болен човек, но все пак, ако имате някакви оплаквания е добре да ,се обадете, за да си запазите самостоятелно ползване на солна стая, за да не притеснявате другите посетители.

Не забравяйте, че солната стая е от помощ за вашето тяло и имунитет. Освен това е чудесен начин да се отпуснете след работа.

Атмосферата и състоянието на пълно спокойствие вършат своята чудеса.

Насладете й се и бъдете здрави!

Подобни публикации

Получихме над 21 000 дози от Covid ваксината на Moderna

Димитър

В община Невестино чакат указания от РЗИ за Covid ваксинацията

Димитър

Акад. Петрунов: Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy