БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

СОС с декларация, в която осъжда военните действия на Руската федерация в Украйна

С 41 гласа „за“, един „против“ и 2 „въздържал се“ Столичният общински съвет излезе с обща декларация, в която осъжда военните действия на Руската федерация в Украйна.

Калоян Паргов от БСП се въздържа и не подкрепи декларацията, заявявайки, че трябва да се изчака националната позиция и информацията от ръководствата на службите, която ще бъде изнесена в Народното събрание.

От „Демократична България“ заявиха: „не е сега моментът да се снишаваме“.

Пълен текст на декларацията на СОС:

„Категорично осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна като стъпка от систематичното нарушение на международното право, започнало с анексирането на Крим и  признаването на самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна.

Абсолютно неприемливо за нас е посегателството върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава. Никакъв исторически прочит не оправдава военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.

Изразяваме възмущението си, че Руската федерация еднолично сложи край на възможностите за дипломатическо решение на напрежението между двете страни, а преговорите бяха заменени с едностранни военни действия на територията на съседна суверенна държава.

Подобна военна агресия напомня за отминали епохи, които се надявахме да са останали в историята. Възкресяването им в съвременния свят поставя цялото човечество и най-важните постижения на нашата цивилизация от последните 70 години  пред сериозна опасност.

Призоваваме Руската федерация да даде шанс на мира и да се върне на масата на диалога, където дипломацията да предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта.

Обръщаме се към руските граждани да използват всички законови средства, за да спрат безумната война, която започна тяхното правителство. Имперските амбиции и военната агресия нямат място в днешния свят.

Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет и изразяваме пълната си подкрепа за народа на Украйна и неговия европейски мирен избор.

Световната демократична общност, към която принадлежи и България, трябва да се обедини около ценностите, изградили европейската цивилизация и не допусне силово прекрояване на границите на една суверенна държава.

Подкрепяме заявената от президента и премиера готовност на българската държава да предприеме незабавни действия за защитата на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна, като им окаже необходимата подкрепа, включително чрез осигуряване на възможности за приемането им в България.

Призоваваме българския президент и правителството да предприемат  действия и наравно с  нашите евро-атлантически съюзници да защитят принципите на международното право, да гарантират националния интерес на страната ни и общите ни ценности“.

Източник: БНР

Подобни публикации

2096 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

„Капачки за бъдеще“ с кампания във Видин

Димитър

Томислав Дончев: Няма да затворим държавата

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy