БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

София е отворена за диалог със Скопие, очаква искреност и конструктивност

България е отворена за открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очаква от най-близките си съседи в региона да се работи в дух на искреност и конструктивност. Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев след среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, които са на посещение у нас.

България продължава да е последователна в подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, но при спазване на принципа на добросъседство.

„Искам да подчертая, че по тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на Република България по отношение на Република Северна Македония. За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на договора за добросъседство от 2017 г.“, каза Стоев. И продължи:

„Продължаваме да полагаме усилия за изграждането на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни с Република Северна Македония.

Нашата цел е с конкретни позитивни стъпки да създадем необходимите условия за възстановяване на диалога между София и Скопие, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещо редовно правителство да работи за връщането на отношенията между България и Република Северна Македония до нивото, което следва да свързва две толкова близки страни“.

От своя страна еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи посочи, че България е водеща държава членка, що се отнася до разработване на политиката към Западните Балкани.

„Ние сме тук заедно с България да решим какви ще бъдат следващите стъпки“, каза той.

Източник: БНР

Подобни публикации

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България

Димитър

Влошава се състоянието на държавното предприятие „Български пощи“

Димитър

Започва вторият етап на ваксинацията на медици в Сливенска област

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy