БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Социалният министър ще определи икономическите дейности с компенсация от 24 лева на ден

Със заповед на социалния министър ще се определят икономическите дейности, в които работещите от затворените бизнеси ще могат да получават компенсация от 24 лева на ден. От понеделник се очаква Агенцията по заетостта да започне да приема списъците с работниците, пострадали от наложените ограничителни мерки.

Компенсацията ще обхване и тези, които в момента са в неплатен отпуск и не работят заради предишните ограничителни заповеди на общинските щабове или на здравния министър.

За да получат реално компенсациите от 24 лева на ден, работниците ще трябва да изчакат около 15 дни, след като техният работодател подаде в Агенцията по заетостта списъците и заявленията. Процедурата за разглеждане е до 10 дни, срокът за изплащане след одобрението още 5 дни.

Поставеното условие е работодателят да запази заетостта на хората, попаднали в обхвата на тази мярка за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.

Желаещите ще трябва да предоставят на работодателя писмена декларация, като посочат периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да получат средствата. Поставено е още едно ограничение – заетите ще имат право да получават финансовата подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.

Източник: БНР

Подобни публикации

До 4 млн. лв. по Плана за възстановяване за модернизация на материалната база в училищата

Димитър

Две парламентарни комисии ще гледат две предложения за военна помощ за Украйна

Димитър

Военен ритуал във Велико Търново за 175-ата годишнина от рождението на Ботев

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy