ВАЖНИ СВЯТ

Социолозите в Испания очакват десен вот

Независимо кои социологически агенции правят проучванията, заключението е, че Народната партия ще спечели изборите в Испания, но няма да има достатъчно депутати, за да управлява самостоятелно, поради което ще й се наложи да потърси подкрепата на крайнодясната „Вокс“.

176 депутати, толкова предричат социолозите за Народната партия и Вокс заедно. Това би им позволило да управляват в коалиция, въпреки неколкократно демонстрираното нежелание на лидерите им.

След дебата между Педро Санчес и Алберто Фейхоо, който завърши без изявен победител, агенциите отчитат леко повишаване на резултатите на Испанската социалистическа работническа партия от последните местни избори, но в същото време по-малко депутати от предишните парламентарни.

Тогава те вкараха 120 народни представители, а сега се очаква да имат 107 или 28 % от гласовете. За опозиционната Народна партия се очаква да гласуват 33 на 100, което означава 138 места в Конгреса. Крайнодясната Вокс най-вероятно ще спечели 38 честа, което е по-малко от 52-те, които имаше през 2019-та година.

Нарастване на подкрепата за Сумар показват социологическите проучвания, като очакванията са младата формация да вкара 34 депутати, което обаче е по-малко от това, което имаха Unidas Podemos и Más País на последните парламентарни избори.

Заключението на социолозите е, че левият блок на социалистите на Санчес и Сумар на Диас няма да имат повече от 141 депутати общо, а десните от Народната партия и крайнодесните от Вокс – 176. Така вотът на испанците ще бъде десен според всички социологически агенции, с изключение на Центъра за социологически изследвания, който е публичен орган към изпълнителната власт.

Източник: БНР

Подобни публикации

Над 13% положителни тестове за Covid-19, смъртността се повишава

Димитър

Какво трябва да знаем за циклене на паркет?

Димитър

Добрата новина: Мъж намери 140 000 лева и ги върна

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy