БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Срив в кампанията за добив на розов цвят

Седем пъти по-малко са добитите количества розов цвят спрямо същия период на миналата година

Добивът на розов цвят в тазгодишната кампания е седем пъти по-нисък спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите. Това, по данни на производителите, е най-тежката кампания в последните години.

Агроведомството е готово да подпомогне розопроизводителите, но очаква разрешение от Европейската комисия .

Тази година кампанията по прибиране на продукцията от маслодайна роза започна по-късно, а заради ниската изкупна цена много производители се отказаха въобще да берат, като или изоставиха нивите си, или ги разораха, за да не плащат на берачи.

Проблемът е, че или няма кой да изкупи розовия цвят, защото пазарът е пренаситен, или се предлага прекалено ниска и неизгодна цена. Добивът на розов цвят до момента е едва 1269 тона при 8499 тона година по-рано.

Отделените 3 милиона лева по „Де минимис“ за преработвателите не са ефективна помощ заради условията за получаването им. Затова служебното правителство иска разрешение от Еврокомисията за допълнителна помощ:

„Правим възможното за нотифициране на една помощ от 100 лева на декар, която поне да покрие по-голямата част от разходите за отглеждането на розите. В по-далечен план мислим да оставим едно предложение да се направи една система подобно на лозарите с брането „на зелено“, каза министър Христо Бозуков, като изясни, че разрешението за помощ от 100 лева на декар се очаква до края на месеца, а дори и разрешението за финансиране на брането „на зелено“ да се забави, то следващото правителство ще може да се възползва от тази възможност..

Източник: БНР

Подобни публикации

Спряно е движението на влакове поради паднала скална маса

Димитър

МВР: Швейцария не е издавала шофьорска книжка на Георги Семерджиев

Димитър

Енергетиката е във фокуса на визитата на президента Румен Радев в Гърция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy