БЪЛГАРИЯ

Срокът на мярката 60 на 40 се удължава до 31 март 2021 година

Срокът за изплащане на средствата по мярката за запазване на заетостта 60 на 40 се удължава до 31-ви март 2021-ва година.

Това решиха социалните партньори на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Стана ясно още, че компенсацията по мярката „Запази ме“ вече няма да е 24 лева на ден, а 75 процента от осигурителния доход за месец октомври 2020-а година.

До 15 2021 работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 01.10. до 31.12. 2020. г. по мярката 60/40.

Размерът на подкрепата от държавата остава 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г.

Разширява се кръгът на работниците, за които работодателите ще могат да кандидатстват за изплащане на средствата за запазване на заетостта.

Финансовите средства, необходими за реализация на мярката ще бъдат за сметка на бюджета на Националния осигурителен институт и ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира:

„Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и повечето социални партньори подкрепиха проекта за постановление за запазване на заетостта и доходите на работещите хора. Предвид на това, че няма в момента възможност да се направи по-добро от това, което всъщност бяхме предложили АИКБ и КНСБ и, което очакваме от 1 април да бъде факт и чрез съответните промени и в законодателството“.

Предложението е да се регламентира в Кодекса на труда понятието „принудителен престой“ и да се предвиждат компенсации от държавата в размер на 75 на сто от дохода.

Мярката „Запази ме“ също се удължава до 31 март догодина и ще бъде 75 процента от осигурителния доход за месец октомври 2020-а година. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

Компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск във връзка с наложените заради Covid-19 ограничения за осъществяване на съответната дейност.

Финансовите средства, необходими по мярката са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

От КТ „Подкрепа“ настояха за различен дизайн и размер на компенсациите за работещи, които нямат възможност да се трудят поради извънредната ситуация, а именно 100% за заплатите до 800 лв, 80% за тези до 1500 лв. и 60 на сто за по-високите до 2600 лв.“.

Източник: БНР

Подобни публикации

10 години и 2 млрд. лв. трябват за решаване на водната криза в общините Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево

Димитър

ЦИК обяви подробности по поръчката за машините за гласуване

Димитър

Създават регистър на частните линейки, ще подлежат и на контрол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy