СВЯТ

СС на ООН: Необходимо е запазване на статуквото на Храмовия хълм в Ерусалим

Съветът за сигурност на ООН заяви, че е необходимо статуквото на Храмовия хълм в Източен Ерусалим да бъде запазено, предаде Ройтерс. Повод за изявлението стана това, че във вторник свещеното място, където е разположен комплексът на джамията Ал Акса, беше посетено от новия израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

Статуквото, което е възприето от десетилетия насам, позволява на евреите да посещават мястото, което е почитано и от тях, но само мюсюлманите могат да се молят там. Израелски представител заяви, че Бен-Гвир не се е молил в Ал Акса.

Палестинският постоянен представител в ООН Рияд Мансур настоя Съветът за сигурност да предприеме действия, но това е малко вероятно предвид факта, че Съединените щати традиционно защитават Израел, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до ескалация напрежението във и около светите места.

Източник: БНР

Подобни публикации

Микровълни разболели американските дипломати в Куба и Китай

Димитър

Задължителни тестове за Covid-19 за всички работещи след локдауна в Кипър

Димитър

Гръцките синдикати в готовност за протеста на 1 май, който ще засегне целия транспорт

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy