БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Станишев: Без приета дефиниция за енергийна бедност България няма да получи втория транш по ПВУ

Без България да е приела дефиниция за енергийна бедност няма да получи втория транш от плащането по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това съобщи българският евродепутат Сергей Станишев по време на конференция, посветена на високите цени на енергията и решаването на проблема на домакинствата, които не могат да се отопляват.

„През януари България има намерение да поиска второ плащане по Плана за възстановяване от 1 милиард и 400 милиона лева. За да се случи това обаче, едно от конкретните изисквания, това е да има и дефиниция за енергийната бедност. Без нея няма да могат да се усвояват редица средства, свързани с обновяването на жилищния фонд, енергийната ефективност, които са заложени в Плана за възстановяване“, каза Станишев.

Ако плащането се проточи във времето, това ще отложи и получаването на остатъка от сумата по плана, в размер на 10 млрд. лева, заяви Сергей Станишев. Затова той призова за политическа воля и взаимодействие между институциите за приемането на определение за енергийна бедност.

„Имаме нужда наистина от комплексна държавна национална политика за ограничаване на енергийната бедност и за конкретни мерки в подкрепа – и на бизнеса, особено на малките и средни предприятия, и на хората.“

Станишев припомни, че страната ни е с най-много енергийно бедни в Европейския съюз и причината затова са ниските доходи. Заради това и домакинствата, които ще попаднат в дефиницията за енергийна бедност ще са най-много в Европа, допусна той.

Източник: БНР

Подобни публикации

Румен Радев посрещна черногорския си колега Мило Джуканович на пл. „Св. Александър Невски“

Димитър

Изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни

Димитър

Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лв. заради делото за всяване на паника

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy