ЛЮБОПИТНО

Старомоден ли е естесвеният паркет?

Щом се отнася до паркет терминът „вечен“ е много по-подходящ от „старомоден“, защото той е точно такъв – вечен. Естественият паркет съществува още от XVI век и за това има основателна причина; всъщност има няколко основателни причини. И затова посветихме цялата тази статия на на него. Класическият естествен паркет е стилно допълнение на всеки дом, независимо дали е 1723 или 2023 година

Какво представлява паркетът?

Паркетът е техника за създаване на декоративен дървен под с помощта на дървени плочки или блокчета. Представете си паркета като мозайка от дървени парчета.

Вероятно познавате моделите „рибена кост“ и „шеврон“, които са често срещани в училищните зали, но има и други модели. Въпреки че паркетът често е геометричен, той може да включва и криви и сложни елементи на дизайна.

Паркетните настилки придобиват популярност от XVI в. нататък, въпреки че са били по-разпространени в домовете на богатите хора поради разходите и уменията, свързани с тях.

През 30-те години на ХХ в. килимът става много по-евтина алтернатива на подовата настилка и паркетът става по-малко популярен. Въпреки това през последните десетилетия паркетът се възражда поради многото предимства, които предлага.

Предимства на паркета

Може би най-голямото предимство на паркета е неговата дълготрайност. Тъй като е изработен от дърво, той е издръжлив и здрав, което го прави идеален за зони с голям трафик. Ако паркетът започне да изглежда малко износен, той може да бъде шлайфан, реновиран и да заизглежда като нов. Правилно монтираният качествен естествен паркет може да издържи цял живот и повече.

Друго предимство е, че е с ниска степен на поддръжка. За разлика от килима, той не оставя петна, така че разливите и мръсотията могат лесно да се почистят. Той е чудесен избор, ако имате домашни любимци, тъй като няма да задържа алергени, както могат да направят други варианти на подова настилка.

Освен това естественият паркет изглежда невероятно. Класически или съвременен, има дизайн, който да подхожда на сгради на всякаква възраст и всеки стил на обзавеждане. Изберете тясна или широка дъска, светло или тъмно дърво, естествен паркет или оцветен такъв, или пък може да комбинирайте различни нюанси. Изберете традиционен дизайн на рибена кост или шеврон или изберете нещо по-съвременно.

Изключително популярни са сложните паркетни дизайни, като се предлагат изключително артистични, декоративни и дори поръчкови дизайни,

Изборът е ваш, но каквото и да изберете, вашият паркет ще се превърне в забележителна част от дома ви.

Да си сложим или да не си сложим паркет?

Макар че за някои паркетът може да се смята за старомоден, изглежда, че той е тук и ще продължи да се използва още много години. Не може да се отрече, че е чудесна инвестиция, но дали е подходящ за вас?

Това със сигурност не е решение, което трябва да вземате прибързано – има много фактори, които трябва да се вземат предвид, и не на последно място – цената.

Ако сте убедени, че паркетът е правилният избор, трябва да се консултирате с експерт по подови настилки, за да сте сигурни, че сте избрали правилния дизайн. В края на краищата е вероятно паркетът ви да остане за години напред, така че не искате нещо, което ще намразите след седмица.

След като сте избрали паркета, не се опитвайте да го монтирате сами. Паркетът е специализирано умение и е много сложен – подът трябва да бъде подготвен правилно, блоковете трябва да бъдат прецизно положени, а за да получите перфектно покритие, трябва да шлифовате и запечатате пода.

Подобни публикации

Как да се справите с любопитните съседи?

admin

Силата на розите: Как парфюмите Montale предефинират флоралните аромати

Димитър

За какво да внимаваме при избор на ъглошлайф

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy