ВАЖНИ СВЯТ

Стачка на служителите в берлинското летище „Бранденбург“

Всички пътнически полети от или за берлинското летище „Бранденбург“ днес ще бъдат отменени или пренасрочени поради планирана еднодневна стачка на служителите, предаде ДПА.

Първоначално се предвиждаше днес през летище „Бранденбург“ да преминат около 35 000 пътници с около 300 полета. Авиокомпаниите са отложили някои полети за четвъртък и са пренасочили няколко полета към летищата в Дрезден и Лайпциг. Други пътници са били пренасочени към влакове, уточнява БТА.

Началото на стачката е планирано за 3:30 ч. сутринта местно време (4:30 българско време) и се очаква да продължи през целия ден.

Профсъюзът „Верди“ призова летищните работници, служителите по сигурността и наземните оператори да напуснат работните си места. Очаква се спирането на работата да засегне противопожарната служба на летището, операциите по зареждане с гориво, обработката на багажа и гишетата за регистрация на пътниците.

Профсъюзът настоява за увеличение на заплатите на служителите на летищната компания и на наземните служби с 500 евро на месец в рамките на 12-месечен колективен трудов договор. Работодателите настояват за много по-дълъг срок на преговорите.

“Верди“ призова стачкуващите служители да се съберат пред главния терминал на летището от 8 ч. сутринта, а за 10 ч. е планиран митинг. От профсъюза заявиха, че очакват до 1500 участници.

Последният път, когато в Германия бяха отмениха толкова много полети заради недоволството на летищните служители, беше по време на голяма общонационална стачка през април 2018 година. Тогава бяха отменени стотици полети в цялата страна.

Източник: БНР

Подобни публикации

Русия за първи път е използвала ракети „Кинжал“ в Украйна

Димитър

Новите ограничителни мерки за борба с коронавируса влизат в сила тази вечер

Димитър

Григор Димитров е №19 в света

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy