БЪЛГАРИЯ

Стопанската академия в Свищов прие бежанци, но иска помощ

Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов отправя апел към държавата, Българския червен кръст и бизнеса да помогнат на университета, който отвори общежитията си за настаняване на украински бежанци.

Тази нощ в Трети блок на студентския град в Свищов са приети 12 деца и 8 жени, които са първите украински бежанци, които приема и издържа с бюджета си Стопанската академия, заяви за БНР ректорът проф. Мариана Божинова:

„Отоплено е, купувахме печки, сега им осигуряваме чрез договор с местна ресторантьорска фирма закуска, обяд и вечеря“.

Академията не може сама да се справи, посочи проф. Божинова и призова интернет доставчиците, които безвъзмездно могат да предоставят услугата, за да бъдат хората в контакт със своите близки в Украйна. Нужни са всякакви материали и консумативи, както и финансова помощ, заяви ректорът и призова за дарения:

„Легени, козметики, нямаме нито кани за топла вода чай да си направят, диспенсър за вода, изобщо нищо нямаме и всичко е за наша сметка, за сега. Малко грижа, защото ние очакваме 300 човека. Абсурд е да се оправим“.

Общинските бази в Свищов са пълни, настанени са 130 евакуирани от Украйна.

Източник: БНР

Подобни публикации

Служители на НСИ в цялата страна започват серия протести

Димитър

Близо 9 хил. поставени ваксини против Covid-19 в Кюстендилско

Димитър

Севлиево е домакин на фестивала „Семе българско“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy