СВЯТ

Стрептококи погубиха най-малко 30 деца във Великобритания

Най-малко 30 деца са станали жертва на бактериалната инфекция, причинявана от стрептококи от група А в Обединеното кралство от 19 септември насам.

Стрептококовите бактерии от група А могат да причиняват различни видове инфекции, включително импетиго – остра кожна инфекция с рани и мехури, скарлатина и силно възпалено гърло. Подобно на повечето респираторни заболявания тези инфекции са сезонни и се появяват обикновено през есенните и зимните месеци.

Докато по-голямата част от случаите са сравнително леки, понякога стрептококите от група А могат да причинят животозастрашаваща инфекция, когато преодолеят защитните сили на организма и преминат в области като кръв, бели дробове и мускули.

По данни на Агенцията за здравна сигурност общо в Англия досега от подобни инфекции са починали 122-ма души. Тревожна е обаче високата бройка при децата. 25 от починалите в Англия са под 18 години.

В Северна Ирландия и Уелс има съобщения за общо три починали деца.

В сряда в Шотландия бе потвърдено за още два смъртни случая с деца.

През този есенно-зимен сезон са регистрирани близо 34 000 случаи на скарлатина в сравнение на около 4700 за същия период през 2017 и 2018 година.

Източник: БНР

Подобни публикации

Политическа и климатична жега в международен план тази седмица

Димитър

Германия: Финансов пакет за 400 млн. евро за засегнатите от наводненията

Димитър

Световен ден на свободата на печата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy