БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е стопиран

Здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница с консорциума, начело с „Главболгарстрой“, който трябваше да я изгради върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия. Това съобщиха на фейсбук страницата си от националната инициатива „ЗА истинска детска болница“, позовавайки се на писмо от заместник-здравният министър Димитър Петров, койго ги уведомява, че започва процедура по прекратяване в едномесечен срок. Петров е поискал прекратяване на процедурата на 5 юли. Основанието на министерството да поиска това е издаденото предписание от Регионалното министерство, че върху стари основи не може да се строи.

„Да се започне едно много сериозно проучване на база на наличната информация за изготвяне анализ на нуждите за детското здравеопазване, който да стане основата на едно качествено, подробно, детайлно техническо задание за проектиране“, заяви архитект Петкана Бакалова от инициативата „ЗА истинска детска болница“.

От инициативата настояват за изграждане на болница на друго място, където ще има достатъчно пространство. Срокът за проект и строеж, който си поставят, е 4 години.

В началото на месеца Консорциум „Детско здраве“ представи два виртуални проекта на новата детска болница, които бяха проектирани само върху основите на старата сграда: „Заданието в момента е абсолютно компрометирано. Разбирате ли, колко недостиг на площи ще има в нашата болница по това задание? Защото това задание не отчита необходимостта от зони за рекреация. Не е ясно дали трябва да има наистина 14 операционни. Няма предвидени места за паркиране“.

Строителят не е уведомен за прекратяването на договора. Пред „Хоризонт“ Мая Пенчева от консорциум „Детско здраве“ и изпълнителен директор на „Главболгарстрой“ коментира:

„Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията“.

От Консорциума апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение, относно строежа. Те вече имат готовност да започнат.

„Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас“.

Преди около месец представители на компанията имаха среща с регионалния министър Виолета Комитова и представители на здравно министерство. Тогава техният проект получи „зелена светлина“. Ден след това имаше протести от инициативата „За истинска детска болница“. След среща с тях, министър Комитова излезе позиция, че новата сграда няма да се строи върху старата. Оттогава до днес, от консорциум „Детско здраве“ твърдят че никой не ги е потърсил и нямат комуникация с институциите.

Източник: БНР

Подобни публикации

МВР проверява дали са изчезнали пари, предназначени за детска болница

Димитър

Румен Радев: Целта на влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре

Димитър

Лорер: Работим активно с Гърция и Азербайджан за преодоляване зависимостта от руския газ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy