БЪЛГАРИЯ

Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на „Сурва“

За втора поредна година сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на „Сурва“. На 8 януари от 12 часа в парк-театър Борисовата градина ще бъде представени обичая Сурова. Събитието е под наслов „Да изгоним злото! Да бъде!“

Кулминацията и тази година ще бъде дефилето на сурвакарите. Носители на традицията от пернишкия квартал „Бела вода“, земенското село Пещера, село Светля община Ковачевци, брезнишките села Садовик и Кошарево и радомирското Копаница ще огласят със звънците си столицата, разказва Иванка Василева – гл. експерт в отдел „Култура“ в община Перник.

„Посланията ще бъдат насочени към прогонване на злите сили, с пожелания за здраве и плодородие. Такава е идеята. Ще включим в сурвакарските групи и малко повече деца, защото това е знакът, че традицията в Пернишко продължава, че децата са носители на същата традиция“.

Програмата е богата. Освен играта на сурвакарите, майстори на маски от региона ще покажат как се правят маските, ще бъде представена и кулинарна изложба с традиционни ястия от Пернишко за Сурва.

Събитието предшества народният празник Сурова, който се провежда в пернишките села на 13 срещу 14 януари и Международният фестивал на маскарадните игри, който след тригодишно прекъсване ще проведе в Перник в края на януари.

Източник: БНР

Подобни публикации

Директорът на „Александровска“: Болницата е в стабилно състояние

Димитър

Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба

Димитър

Едва 12% от родителите в Благоевградска област са за антигенни тестове на децата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy