СВЯТ

Съветът на ЕС прие регламент, с който се дава зелена светлина на бюджета на Съюза

По-рано Европарламентът одобри 7-годишния бюджет на ЕС

Съветът на ЕС прие регламент, с който се дава зелена светлина на бюджета на Съюза за следващите 7 години, след като финансовата рамка беше приета от Европейския парламент вчера.

Бюджетът ще даде рамката за финансирането на около 40 европейски програми през следващия 7-годишен период. Общата му стойност, заедно с инструмента за възстановяване, е 1,8 трилиона евро.

Снощи Европарламентът прие с голямо мнозинство 7-годишния бюджет на Европейския съюз.

750-те милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от страните членки, се посочва в съобщение на Европарламента.

Заложени са 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на блока.

Увеличението ще е в полза на 10 водещи програми, сред които – „ЕС в подкрепа на здравето“, „Еразъм+“ и програмата за научни изследвания „Хоризонт“.

11 млрд. евро ще бъдат взети от глоби, които дружествата ще плащат при неспазване на правилата за конкуренция, а 4 млрд. ще бъдат осигурени от преразпределения и маржове в рамките на Многогодишната финансова рамка.

Отделно 1 млрд. евро ще бъдат заделени за бъдещи кризи.

Освен това, от Европарламента изготвиха пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета, като схемата за търговия с емисии. В нея са включени и данък върху цифровите технологии, който ще започне да се събира от 2023-а година.

Парламентът ще следи как се изразходват средствата по инструмента за възстановяване „Следващо поколение ЕС“, който е в рамките на бюджета.

След като Съветът на ЕС одобри бюджета, той трябва да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

Очаква се да влезе в сила от 1 януари.

Източник: БНР

Подобни публикации

Барселона спечели гостуването си на Реал (Мадрид) с автогол на Милитао

Димитър

Нова надежда за ваксина срещу Covid-19 и други теми от седмицата

Димитър

Реал (М) надигра Манчестър Юнайтед, Белингам с първи гол за испанците

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy