БЪЛГАРИЯ

Съдия Даниела Талева е първият магистрат, който ще разследва главния прокурор

Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, който ще разследва главния прокурор. Тя беше определена на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата измежду 22-мата магистрати, които доброволно се съгласиха да бъдат включени в списъка от съдии по новия механизъм за разследване на Обвинител номер едно и неговите заместници. Изборът стана в присъствието на медиите, а съдия Лада Паунова, ръководител на Наказателното отделение във Върховния касационен съд, припомни:

„На зам.-председателя и ръководител на наказателна колегия на Върховния касационен съд законът е предоставил определени правомощия за преценка, която преценка съм извършила към този момента по няколко от преписките. Една от преписките, по които предстои да се извърши теглене, съдържа сигнал срещу заместник на главния прокурор и всъщност ще извършим случайното разпределение именно по номера на тази преписка“.

Сигналът, заради който беше активиран Механизмът за разследване на главния прокурор, е срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с имотни сделки на семейството му. С решение на Прокурорската колегия Даниела Талева трябва да бъде назначена за временно за прокурор.

Общо 47 са подадените сигнали по новия механизъм. Още един има срещу Борислав Сарафов – по разследването „Осемте джуджета“. Сигнали има и срещу някои от бившите главни прокурори. Ако в тях се съдържат данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени в Софийската градска прокуратура.

Източник: БНР

Подобни публикации

Наръчник ще помага на земеделците при кандидатстване за директни плащания

Димитър

Кампания във Варна за деца от наводнените села в Карловско

Димитър

1759 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy