ВАЖНИ СВЯТ

Съдът в Испания отхвърли жалбата на Пучдемон срещу заповедта за ареста му

Конституционният съд на Испания отхвърли жалбата на Карлeс Пучдемон срещу националната заповед за арест, издадена от Върховния съд.

Това се случи в намален състав заради отпуските и в средата на преговорите между управляващата Испанска социалистическа работническа партия на Педро Санчес и каталунските сепаратистки партии, в които премиерът търси подкрепата им за съставяне на ново правителство след последните предсрочни парламентарни избори.

Състав от трима магистрати, двама издигнати от опозиционната консервативна Народна партия и един от управляващата социалистическа, са приели решението с два гласа „за“ и един „против“.

Според десните „няма нарушение на основното право“ на Пучдемон, а според лявата съдийка няма спешност в необходимостта да се вземе решение точно сега. Медиите в Испания цитират юристи, според които, тъй като жалбоподателят Пучдемон не се намира на територията на Испания и не е задържан, неговите конституционни права не са нарушени, поради което няма спешност във взимането на решение и не се налага това да прави намален състав по време на отпуски. Подобно е и мнението на прокурора по делото, който ще обжалва решението на съда, за да няма съмнение относно политическо влияние върху законодателния процес.

Междувременно самият Пучдемон заяви, че в продължение на 5 години и 9 месеца – времето, през което той живее в Белгия – е бил заплашван и, че ако се е отказал от политиката и идеята за независимостта на Каталуния, сега нямаше да е обект на такава съдебна сага. Според него, ако сепаратистките партии не подкрепят Санчес: „светът ще падне върху мен и аз ще се скитам като тъжна душа“.

Сред политическите анализатори обаче надделява мнението, че съдиите, избрани от консерваторите, нарочно са отхвърлили жалбата на Пучдемон, за да провалят преговорите за правителство, които вървят в момента.

Източник: БНР

Подобни публикации

220 са новите случаи на коронавирус, над 16 на сто положителни проби

Димитър

451 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Национален събор-поклонение в историческата местност Оборище

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy