ЛЮБОПИТНО

Таксита политат над Париж следващото лято

Таксита политат над Париж следващото лято

„Летящите таксита“ ще започнат да излитат от летище северно от Париж още през следващия юни, съобщиха операторите на новата услуга. Експериментът е с поглед към огромен туристически поток за Олимпийските игри 2024 г.

Тестът ще се проведе на летището Понтоаз-Кормей-ен-Вексан на около 90 минути с кола северозападно от столицата. Това сочи съвместно съобщение от региона Ил дьо Франс, летищния оператор Groupe ADP и агенцията за обществен транспорт RATP.

Изцяло електрическо вертикално излитащо и кацащо превозно средство, подобно на безпилотен самолет, наречено VoloCity, произведено от немската компания Volocopter, е избрано за иновативното изпитание с летящи таксита в извънградски район.

Партньорите посочват в изявление, че „са решили да обединят всички условия, за да направят появата на този нов вид транспорт възможно допълване на съществуващите видове, независимо дали за обществено ползване или за транспорт на стоки.“

„Освен това перспективата за Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. предоставя изключителна възможност да се включи цяла индустрия, за да се превърне регионът на Париж в лидер на глобалния пазар на градска въздушна мобилност.“

Експериментът ще зависи от одобрението на жителите, протоколите за сигурност и правилата за въздушен трафик, заявиха от компаниите.

През първата половина на 2021 г. ще бъдат организирани зони за паркиране, станции за презареждане и наземна маркировка за демонстрацията.

Работейки с агенции за авиационна безопасност, партньорите заявиха, че „операциите по паркиране, излитане и кацане, както и операции около превозното средство, независимо дали са техническо обслужване или електрическо презареждане, ще бъдат тествани в реална въздухоплавателна среда през юни 2021 г.“

VoloCity е оборудван с 18 ротора и девет батерии. Всяко от летящите таксита може да превозва двама пътници с ръчен багаж, с максимален полезен товар от 200 килограма. Те летят със 110 километра в час на височина от 400 до 500 метра и имат обхват от 35 километра.

Volocopter вече е тествал своето въздушно такси в различни части на света, а миналия октомври избра Сингапур за първото изпитание в сърцето на един град.

Няколко други компании работят по подобни проекти, включително Boeing, Airbus, Toyota и Hyundai.

По-рано този месец японската фирма SkyDrive показа своя осемвитлов, пилотиран компактен автомобил, провеждащ тестов полет.

Източник: flashnews.bg

Снимка: БГНЕС

Подобни публикации

Съвети и избор на дограма

admin

Сигурни знаци, че банката ще ви отпусне кредит

Димитър

Новите кубинки: Тактически обувки от ново поколение

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy