ВАЖНИ СВЯТ

Талибаните обявиха край на войната в Афганистан

Талибаните обявиха край на войната в Афганистан, след като влязоха в президентския дворец в Кабул. Според техен представител, навсякъде в страната е спокойно. В ход са евакуации на служителите на дипломатическите мисии. До известно напрежение се стигна на летището в афганистанската столица тази сутрин.

Съединените щати са свалили знамето на посолството си в Кабул и са преместили почти всички служители от дипломатическата мисия на летището, съобщиха от Пентагона и Държавния департамент.

Успешна евакуация на посолството на САЩ в Кабул

Американски военни части са поели контрола върху летището, за да осигурят безопасно отпътуване от Афганистан на американския персонал, както и на служителите на техните съюзници, чрез граждански и военни полети, допълват властите във Вашингтон. Американски войници стреляха във въздуха тази сутрин, за да овладеят тълпите от хора, опитващи се да стигнат до самолетите за евакуация.

Всички платени пътнически полети временно са преустановени. Редица големи авиокомпании променят полетни маршрути, за да избегнат афганистанското въздушно пространство.

Няколко десетки френски граждани предстои да бъдат репатрирани от Афганистан. Русия ще евакуира около 100 души от дипломатическата си мисия, но Москва и Пекин не са обявили затваряне на посолствата си. Германия планира да изпрати няколкостотин войници за охрана на извеждането на германски граждани и афганистанци в риск.

Русия няма да бърза с признаване на новата власт в Афганистан.

Всички правителствени сгради в Кабул останаха затворени тази сутрин. Висшият представител на талибаните молла Барадар Ахунд заяви, че истинското изпитание започва сега, когато те ще бъдат изправени пред очакванията на хората.

В съвместно изявление, повече от 60 държави призоваха за бързо възстановяване на реда и сигурността в Афганистан.

По-рано говорителят на политическото бюро на талибаните Мохамад Наийм заяви в интервю за „Ал Джазира“, че войната в Афганистан е приключила и формата на управление в страната скоро ще е ясна.

Талибаните: Войната в Афганистан приключи.

Лидер на талибаните, интервюиран от Ройтерс, каза, че е твърде рано да се каже как ще бъде управляван Афганистан. Лидерът, чието име не се назовава, е заявил, че те искат всички чужди сили да напуснат страната, преди да започне преструктуриране на властта.

Източник: БНР

Подобни публикации

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила, рекорден ръст на новозаразените в Европа

Димитър

1371 са новите случаи на коронавирус

Димитър

КЕВР решава за цената на газа за август

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy