БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

ТЕЦ „Бобов дол“ спечели окончателно дело по жалба за замърсяване

ТЕЦ „Бобов дол“ спечели окончателно делото, заведено от екосдружението „За Земята – Достъп до правосъдие“ за замърсяване на района на Големо село край централата заради горене на отпадъци.

Това стана, след като Върховният административен съд остави в сила решение на Административния съд в Кюстендил по делото, образувано през 2019 г. по жалба на екосдружението.

Към жалбите на екосдружението се присъедини и общината в Бобов дол. Бяха събрани и стотици подписи от недоволни жители в близките села, че при изгарянето на отпадъци в съотношението с основното гориво – въглища, се получава задимяване, непоносима миризма, запращаемост.

По разпореждане на прокуратурата бяха извършени няколко проверки. Бяха установени и тонове отпадъци, разположени на площадката на ТЕЦ-а, подготвени за изгаряне.

Върховните магистрати приемат, че не се касае за извършване на съществена промяна в производствената дейност на ТЕЦ „Бобов дол“, която да е в нарушение на европейските директиви.

Върховните магистрати приемат също, че не са налице отклонения от процедурата, регламентирана в Закона за опазване на околната среда, и на наредбата за условията и реда за издаване на комплексни разрешителни.

Малко след образуваното съдебно дело, от ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ обявиха официално, че се отказват от използването на отпадъци за гориво, а разположеният на площадка отпадък е закаран и унищожен в лицензирано депо от наета за целта фирма.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон

Димитър

Социалният министър ще определи икономическите дейности с компенсация от 24 лева на ден

Димитър

Група български военни е в Мариупол, за да изтегли моряците ни

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy