БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Тодоровден е, православната църква почита Св. Теодор Тирон

Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост. На този ден православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон. Празникът известен с фолклорните имена Тудорица,Тодорова събота и Конски Великден.

На Тодоровден изказваме благодарност към божията милост и към застъпничеството на светията, случило се 50 години след неговата смърт.

За да спаси от отравяне християните, той се явява в съня на цариградския епископ, разказва главен асистент Илия Вълев от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

„И осветил плановете на императора, така светецът предупредил християните да не закупуват нищо от пазара, за да не се осквернят.“

В иконографията, и в народния календар, Свети Теодор е представен като конник змееборец, което показва неговата победа над езичеството.

„Което според мен има връзка с прабългарския етнически елемент при създаването на нашата единна българска народност. Прабългарите са били конен, войнствен народ. Ето оттам идва връзката на празника Тодоровден, чисто по народному, с почитането на коня. Той е символ на небесното начало и на слънцето, и на практика се приема за космически посредник между долния и горния свят. Затова е на особена почит в нашето стопанство“, каза Илия Вълев.

Трапезата днес е постна, на нея трябва да присъства жито. По стар български обичай се меси Тодоров хляб „върху който е поставена стилизирана свещена фигура на подкова и на конска глава“

Столичната дирекция на вътрешните работи също ще отбележи празника с тържествен ритуал и конни състезания в столичния квартал „Бенковски“, а президентът Румен Радев ще е гост на честванията в пловдивското село Царацово.

С тържествена света литургия и парад на конете в родопското село Момчиловци ще започне отбелязването на Тодоровден. Празникът ще продължи и с традиционните състезания с коне.

А във видинското село Сланотрън ще се проведе традиционния празник на зетьовете.

Източник: БНР

Подобни публикации

Завършиха научните консултации между ЕМА и производителя на „Спутник V“

Димитър

ПП нарече „спекулации“ разпространяван в някои медии проектокабинет

Димитър

Полицейска акция следи за нарушения при товарните автомобили и автобусите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy