БЪЛГАРИЯ

Тодоровден е

Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великия или Великденския пост. На този ден православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон.

Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Характерната за този ден обредност, която предците ни изпълнявали, за да са здрави и плодовити конете – ще пресъздадат днес в архитектурно-историческия резерват „Боженци“ край Габрово.

Балканджиите почитали празника и изпълнявали обичаи за здраве и плодовитост на конете, които осигурявали поминъка им.

На този ден стопанинът ставал рано, сресвал коня, сплитал гривата и опашката му и ги украсявал с червени конци и пискюли, и чеснови скилидки против уроки. Жените месели обреден хляб, украсен с тестена подкова.

В Габровско на Тодоровден се спазва отдавнашна традиция -близки и роднини носят краваи в дома на младите булки, които са се омъжили през изминалата година. Едва след този ден по-възрастните от рода и семейството започват да ги наричат „невести“.

Светецът Теодор Тирон е бил римски войник, противопоставил се на кампанията на император Юлиан Отстъпник за принуждаване на християните да извършват езически жертвоприношения, за което е осъден на смърт.

Според легендата той се е явил на цариградския архиепископ Евдоксий, за да му извести наредбата на владетеля да се подиграе с храната на вярващите по време на Великденския пост, заръчал му да предупреди хората да не вземат никаква храна от пазара. Житото да им бъде храна, защото император Юлиян наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара, а християните като ядат да се осквернят и да бъдат обявени за езичници. За спомен на случилото се вари жито, което се благославя по време на богослужението в храма.

От 10 до 13 часа се променя движението на автобус номер 100 в столицата в само посока квартал „Бенковски“ заради честванията за Тодоровден на  площада в квартала, участие в които ще вземат от столичната „Конна полиция“ и Народно читалище „Георги Бенковски“.

Източник: БНР

Подобни публикации

ПТП с автобус затруднява движението по бул. „Александър Малинов“ в София

Димитър

178 са новите случаи на коронавирус

Димитър

В „Св. Екатерина“ ще има и спешен център за сърдечни заболявания и трансплантации

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy