БЪЛГАРИЯ

Топлото и ветровито време увеличи производството на ток от слънце и вятър

Топлото време през първите две седмици от началото на годината е увеличило с 80% производството на ток от слънце спрямо същия период на миналата година. Данните на Електроенергийния системен оператор сочат, че през последните четири ветровити дни производството на ток от вятър пък е достигнало дял от 8 на сто от общото произведено количество електроенергия в страната.

Същевременно от началото на годината до днес средната цена на тока на Енергийната борса е с 26 процента по-ниска спрямо същия период миналата година.

Заради топлото време досега спад има и при производството, и при потреблението, и при износа на електроенергия, както у нас, така и в региона.

Данните на Електроенергийния системен оператор сочат, че от началото на годината в сравнение с първите две седмици на миналата сме изнесли с близо 46% по-малко ток. Това от своя страна е свило производството му в страната с близо 14 процента.

Независимо, че електропроизводството бележи намаление не само при базовите централи, но и при възобновяемите енергийни източници, ръст, при това с драстичните 80 процента, има при фотоволтаичните централи.

Значително – този път обаче намаление, има при производството на ток от водноелектрическите централи,  където за първите две седмици тази спрямо миналата година спадът е с 58 процента.

За първите двайсетина дни пък от вятър са произведени около една седма от общото количество вятърна енергия за цялата минала година, когато този тип енергия е имал дял от едва процент и половина.

Отново топлото време и производството на ток от вятър, особено в Северно море и Западна Европа, оказват влияние и на борсовите цените на електроенергията. За първите 20 дни на Българската независима енергийна борса средната цена е около 251 лева за мегаватчас, която е с 26 процента по-ниска от миналогодишните близо 338 лева средно за периода.

Цената на тока за днес на платформата „Ден напред“ е почти 216 лева за мегаватчас.

Източник: БНР

Подобни публикации

212,48 лв. на хектар субсидия за фермерите по Схемата за единно плащане

Димитър

МФ: Одитът в Агенцията за държавна финансова инспекция е установил сериозни нарушения

Димитър

Илияна Йотова е гост на Годишната среща на местните власти

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy